Konsert

Beethoven och Kodály

29 januari 2023

Konserthuset

En mycket varierad konsert med en hel del ovanlig musik: nyare verk inledningsvis, och något äldre ungersk 1900-talsmusik efter paus. Augusta Read Thomas (född 1964 i New York) inspirerades av en dikt som bland annat handlar om mod, av den persiske 1200-talspoeten Jalal al-din Rumi. Rumi Settings för violin och viola kan alltså ses som en sång utan ord. Anna Clyne (född 1980 i London) skrev den lekfulla Hopscotch för flöjt  inspirerad av folkliga melodier och klassiska barnlekar. Titeln motsvarar svenskans Hoppa hage. 

Endre Szervánsky (1911–77) var en ungersk tonsättare och pedagog (lärare till bland andra ungersk-svenske Ákos Rózmann). Han överskuggas, men var också inspirerad av, sina landsmän Béla Bartók och Zoltán Kodály. Liksom dessa använde han bland annat folkmusik i sitt komponerande. Vi hör trion från 1951.

Serenad för två violiner och viola, heter verket, men varför kallade inte Zoltán Kodály det helt enkelt för en trio? 1800-talets serenad-genre betecknade en lite lättsammare musik i flera satser, och det var just vad Kodály avsåg med det här verket från 1920. Stilen är typisk: en blandning av folkmelodier, modernare harmonik och dansanta rytmer; flörtigt och lekfullt.

När

29 januari kl 15

Pris

210 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.