Konsert

Klassiskt

Barber och Strauss

31 januari 2024

Konserthuset Stockholm

Vi hör henne i landsmannen Samuel Barbers passionerade Cellokonsert. Musiken skrevs under slutet av andra världskriget och fullbordades vid krigsslutet 1945. Den ansågs länge vara en av de mest utmanande i repertoaren och förbryllade till en början publiken, även om nog hjärtan alltid smält åtminstone i den drömskt sjungande andra satsen.

Den venezolanske dirigenten Rafael Payare leder Kungliga Filharmonikerna och har gästat orkestern flera gånger tidigare, senast 2020. Han blev först uppmärksammad när han vann Malko-tävlingen för unga dirigenter 2012. Payare är numera chefdirigent för Montreals Symfoniorkester.

Richard Strauss hade en önskan att komponera något i samma heroiska stil som Beethovens Eroica-symfoni. Det gjorde han i tondikten Ein Heldenleben – Ett hjälteliv. Genom musiken följer vi Strauss hjälte genom bragder, ute på slagfältet mot det oundvikliga slutet. Musiken kan uppfattas som en skildring av ett heroiskt livsöde i allmänhet, men hjälten i den här musikaliska berättelsen är utan tvivel Richard Strauss själv.
 

När

Onsdag 31 januari kl 19.00

Pris

145-450 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.

Allt som händer – Konserthuset Stockholm

Annonser: