Konsert

Jazz

Backengrillen

25 januari 2023

Fasching

Under Stockholm Jazz Festival 2022 samlade friformsaxofonisten Mats Gustafsson en extra allt-version av sitt Fire! Orchestra med 38 musiker på scen, lapp på luckan och kritiker i brygga. Nu har den mångförslagne, Ume-födde Gustafsson, med förmågan att öppna lika många musikaliska fronter som han överskrider, slagit sig ihop med tre medlemmar ur det legendariska straight edge-bandet Refused, sångaren Dennis Lyxzén, trumslagaren David Sandström och basisten Magnus Flagge.

Refused som från Umeå svepte in över hardcore-världen i mitten av 1990-talet och vars tredje album The Shape of Punk to Come hyllats som ett av de femtio mest inflytelserika albumen genom tiderna av brittiska rock-, punk- och heavy metal-magasinet Kerrang!.

Backengrillen kallar sig kvartetten vars programförklaring utlovar ”antifascistisk friformsdöds till minne av Lasse Lystedt”; ventilbasunisten som startade Umeå jazzfestival i slutet av 1960-talet och som gick bort i mars 2022.

Umeå är således rötterna för Backengrillen som enligt egen utsago ”kommer med nya perspektiv på jazz. Efter många års kontemplation.”

När

25 januari kl 20

Pris

250 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Fasching hittar du på Kungsgatan alldeles nära Cityterminalen/Centralen.