Konsert

Klassiskt

Bachs juloratorium på nittio minuter

8 januari 2023

Konserthuset

Inledningen till Johann Sebastian Bachs väldiga Juloratorium är magnifik! Pukors dån och jublande trumpeter förkunnar att Jesus är född. Upplev Bachs Juloratorium och följ med i det mäktiga verkets handling utan hjälp av texthäfte. Vid den här konserten läser skådespelaren Helena Bergström evangelietexterna – på svenska! All musik sjungs på tyska.

Det är lätt att luras av titeln Juloratoriet, som om det vore ett enda verk avsett att framföras vid ett tillfälle, Julafton. Så är alls inte fallet. I själva verket består Juloratoriet av sex olika delar tänkta att framföras vid lika många tillfällen kring julen. Så skedde också i Leipzig kring Jul och Nyår 1735 när det framfördes för allra första gången.

Juloratoriet är ett exempel på parodimusik, som det kallas när kompositören lånat från egna tidigare kompositioner. Bach använde i Juloratoriet musik från tre kantater men bearbetade musiken och bytte texter. Cantemus har tagit intryck av Bach som anpassade sin musik efter de förutsättningar som fanns, och framför Juloratoriets alla sex delar men har kortat vissa avsnitt och utelämnat några satser och koncentrerat musiken till totalt 90 minuter i stället för närmare tre timmar.

När

8 januari kl 15

Pris

195-495 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.