Föredrag

After Wreck: Vikingarnas hamnar i Hedeby och Sigtuna

Om föredragshållarna
Sven Kalmring är antikvarie med ansvar för yngre järnålder på SHM och docent vid Stockholms universitet. Han har i många år forskat kring hamnar, landningsplatser och urbanisering och genomfört utgrävningar i bland annat Hedeby och Birka.

Johan Runer är doktor i arkeologi och intendent vid Statens maritima och transporthistoriska museer. Han har forskat om samhället under yngre järnålder och äldre medeltid samt lett och deltagit i ett stort antal utgrävningar – bland annat i Sigtuna.

Bakgrund och innehåll
Den storskaliga undersökningen i hamnen i Hedeby genomfördes redan år 1979/80. När utgrävningsområdet tömdes på vattnet så framträdde inte bara ett kungligt långskepp, men även tusentals pålar efter Hedebys bryggor samt fynd som vittnar om den komplexa hamnverksamheten. Det skulle dröja tills 2010 och utvecklingen av Geografiska informationssystem (GIS) innan utgrävningen kunde presenteras i sin helhet.

I Sigtuna finns ingen känd hamn, utan olika idéer har framförts om hur stadens sjöfart har fungerat. En tolkning angående detta, och hur hamnverksamheten och hantering och förtullning av varor var organiserad under Sigtunas äldsta tid, kommer att presenteras. Detta sker främst utifrån den mycket noggranna arkeologiska undersökningen i kvarteret Professorn 1 som genomfördes 1999–2000 men som först nyligen (2021) publicerats.

Om After Wreck
En gång i månaden hålls föredrag på Vrak med spännande innehåll om historiska och dagsaktuella ämnen. Passa på att uppleva museets utställningar i två våningsplan med filmer, interaktiva stationer och massvis att upptäcka om Östersjön som du kanske inte kände till!

Mackverket på Vrak – café och bar med fullständiga rättigheter. Surdegsmackor, fika och alkoholfria alternativ. Samma öppettider som museet. Välkommen på en after work á la Vrak!

När

Onsdag 10 april klockan 18-19. Museet öppet till klockan 20.

Pris

Ingår i entrén till Vrak. Vuxen 185 kr. Årskort 340 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Det är enkelt att gå eller cykla till oss på Djurgården. Det finns fina cykelbanor längs Strandvägen och runt på Djurgården. Cykelparkering framför entrén.

Med kollektivtrafik
Buss 67, hållplats Liljevalchs/Gröna Lund.
Spårvagn 7, hållplats Liljevalchs/Gröna Lund.
Djurgårdsfärjan linje 82, hållplats Gröna Lunds brygga. Avgår från Slussen.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: