Jazz

Konsert

Asher Gamedze, support: Ahmed Ag Kaedy & Will Guthrie

Sydafrikanske trumslagaren och kompositören Asher Gamedzes musik är en blandning av olika sydafrikanska traditioner, fri improvisation, jazz och radikalt socialt och politiskt tänkande. Hans debutplatta Dialectic Soul kom 2020 och utnämndes av New York Times som ett av årets bästa. 

Gamedze Gamedze började spela trummor i gymnasiet i Kapstaden. Han hade inte pengar till ett eget trumset men fick låna ett av en kompis, ett trumset som kompisen sedan aldrig såg röken av igen.

Genom sitt arbete med en lång rad sydafrikanska jazzmusiker som pianisten Nduduzo Makhatini och med amerikanska klarinettisten och pianisten Angel Bat Dawid gjorde sig Gamadze ett namn på vägen mot att själv bli bandledare.

Den hyllade debutplattan följdes av Out Side Work som består av improviserade duetter tillsammans med saxofonisterna Alan Bishop och Xristian Espinoza. I år släpptes Turbulence and Pulse som fått kritikerna att ånyo använda de högsta vitsorden. Magasinet All about jazz bryter Gamedzes platta mot Charles Mingus platta Charles Mingus Present Charles Mingus och Art Blakeys Jazz Messengers sound från runt 1960.

Asher Gamedze bär sin musik i traditionsmedvetna händer och går sin egen väg på ett självklart och inspirerande sätt. Nu får Stockholm möjlighet att träffa detta stjärnskott på den sydafrikanska och globala jazzhimlen.

Turbulence and Pulse Quartet
Asher Gamedze, trummor
Thembinkosi Mavimbela, bas
Buddy Wells, tenorsaxofon
Robin Kock, trumpet

När

5 mars 2024

Pris

130-270 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Fasching hittar du på Kungsgatan alldeles nära Cityterminalen/Centralen.

Allt som händer – Fasching

Annonser: