Teater

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Berusande begär och brustna hjärtan – ett mörkt och glittrande drama. I rollerna Emma Broomé och Martin Luuk m.fl.

Hon är inte olycklig. Men inte heller helt lycklig. Visst finns det kärlek i Anna Kareninas äktenskap, bara inte den där euforiska, nervkittlande, omtumlande, förjävliga, underbara och passionerade kärleken – den som hon inte ens vet att hon saknar. Till hon träffar greve Vronsky och hela livet vänds upp och ned. Den stora passionen drabbar dem och de inleder en förbjuden kärleksaffär.

Anna fylls av liv, lust och längtan. Av svartsjuka, tvivel och kval. Hon som har make och barn, vad ska hon göra nu? Det hon känner, det går bara inte att o-känna. Anna Karenina ställs inför ett ödesmättat val. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?

Leo Tolstoys mästerverk Anna Karenina är en av våra största klassiker. Tolstoy avslöjade i romanen cynismen och de djupa motsättningar som fanns mellan äkta känslor och materiellt välstånd i det ryska societetssamhället.

Fritt efter Leo Tolstoy gör nu Tone Schunnesson (manus) och Ragna Wei (regi) en nytolkning av den klassiska berättelsen. Tidigare har de samarbetat med en bejublad version av Charlotte Brontës Jane Eyre.

Det blir ett intensivt och bildrikt språk, maximalistiskt och svulstigt, sentimentalt och storslaget, balanserat med inslag av krass komik.

“För mig har det varit intressant att gå in i vad som gör Anna Karenina till en sån evig roman. Vilka konflikter i den är lika aktuella då som idag? Passionen, såklart, och att förlora sig själv i åtrå. Konsekvenserna av att dyrka romantisk kärlek som en slags gud.”

– Tone Schunnesson, manus

”I vår version fokuserar vi på triangeldramat mellan Anna, älskaren Vronskij och maken Karenin, som alla upplever att underlaget för deras sätt att leva rycks bort när passionen uppstår mellan Anna och Vronksij. Anna vill uppleva gränslöshet, frihet, total samhörighet. När det drabbar får det kosta allt, känner hon, men har ingen aning om vad det faktiskt kommer att kosta.”

– Ragna Wei, regissör

En samproduktion mellan Orionteatern och Riksteatern.

När

Spelar 2 mars till 15 april 2023.

Pris

Ordinarie 350 kr, pensionär 320 kr, studerande 240 kr, ungdomar upp till 25 år 150 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar