Konsert

Alfvén och Nilsson

6 oktober

Konserthuset

I år firas 150-årsjubileet av Hugo Alfvéns födelse. Med titlar som Midsommarvaka, En skärgårdssägen och Dalarapsodi är han en av landets mest folkkära tonsättare. I andra symfonin som blev hans stora genombrott växlar scenerna från solig morgon till skymning och stormig natt. Alfvén använde ofta folkmusikaliska inslag i sin musik, men i den här passionerade symfonin har han vänt örat ut mot Europa. 

Med cellokonserten från 2020 vann tonsättaren Anders Nilsson Musikförläggarnas konstmusikpris, och en recensent har beskrivit den som en konsert ”med hitpotential”. Anders Nilsson har haft flera stora framgångar, bland annat med operan Zarah på Folkoperan 2007. Under den Tonsättarweekend som ägnades hans musik året därpå framförde Kungliga Filharmonikerna flera av hans orkesterverk. 

Nu får vi höra cellokonserten med Amalie Stalheim som solist. Det var också hon som uruppförde den. Efter vinsten i Solistpriset 2018 har Stalheim etablerat sig som en av landets främsta cellister. Hon har som prisjuryn skrev ”en självklar scenisk närvaro och en övertygande mogen musikalisk tolkning i samspel med dirigent och orkester” och hennes ” tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck”. Kungliga Filharmonikerna leds av Patrik Ringborg.

När

6 oktober kl 18

Pris

140 – 440 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana:
Linje 17, 18 eller 19. Hållplats Hötorget, uppgång Konserthuset.

Buss:
Buss 1, hållplats Hötorget.
Buss 57, hållplats Hötorget.