Tillfällig utställning

Åke Göransson, Färgens tröst

14 okt–8 jan 2023

Liljevalchs

Koloristen Åke Göransson är en av 1900-talets viktigaste svenska målare. 80 år efter hans bortgång visas nu den mest omfattande presentationen av konstnärskapet på 20 år i Liljevalchs+.

Återhållsamhet och renodling. Som elev på Valands konstskola under mitten av 1920-talet förstår Åke Göransson att dessa ledord utgör vägen till ett måleriskt äventyr. Större delen av hans liv ska de komma att ledsaga honom. Färgskalan är begränsad. Valörstegen knappa. Dukens storlek avgränsad.

För Göransson är måleriets dramatik det väsentliga inte innehållet: färgtonernas inbördes spel, penselskriftens rytm, spänningen mellan den upplösta och den fasta formen, färgens förmåga att skapa atmosfär.

Efter några år på Valand fjärmar sig Åke från vännerna och isolerar sig i en trångbodd enrummare. Konsten blir alltmer introspektiv och motiven hämtas från interiörer och gatuvyer sedda från hans fönster. Detaljer rensas succesivt bort. Synfältet krymper. Färg och form uppgår i en harmonisk helhet. De avbildade tingen skiner var för sig och samtidigt med ett enda transcendent ljus. Ett par gamla sängar, ett linoleumgolv, ett åttkantigt bord, en duk, en blå vas, en figurin, en bok, en sovande moder. Banala ting och händelser omvandlas till översinnliga tilldragelser. Det fattiga hemmet förvandlas till en värld av målerisk rikedom.

Snart ger det serena måleriet vika för en upplösning av formen genom en förlösande dialog med färgen. Målningarna vibrerar i en ångestfylld pendelrörelse mellan figuration och abstraktion. Känslan av existentiell utsatthet är ofta total.

35 år gammal läggs Åke in på sjukhus. Under sin sjukdomstid blir Göransson, som under sitt liv målade för sig själv utan tanke på publik, berömd då 180 målningar som funnits hopvikta i moderns kökssoffa förs fram genom en bekant. Verken visas på konsthallen i Göteborg. I sällskap av en sjuksköterska besöker Åke utställningen. Efteråt säger han: ”Den där Göransson var visst en ganska bra målare, men vart tog han vägen?” Med utställningen i Liljevalchs+ vill vi bidra till att ingen framgent ska behöva ställa sig den frågan.

Åke Göransson är född 1902 i Veddige, Halland, död 1942 i Göteborg.

När

Måndag 11–17, tisdag 11–20, onsdag 11–17, torsdag 11–20, fredag–söndag 11–17.

Pris

Vuxen 120 kronor, pensionär och student 100 kr, gratis under 18 år. Fri entré för alla på måndagar.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd