Samtal

AI och deep fake: Samtal om sanning, teknik och demokrati i den digitala tidsåldern

14 december

Tekniska museet

I den snabbt föränderliga digitala eran står vi inför en ny och komplex utmaning: Deep fakes. Denna teknologi har väckt frågor om sanning, påverkan på vår demokrati och de etiska, juridiska och sociala dilemman den för med sig. Vad är egentligen deep fakes och hur påverkar de vår samtid och framtid? Hur kan tekniken användas för att skapa, upptäcka och bekämpa deep fakes?  

Deep fakes är digitalt skapade förfalskningar av bilder, ljud eller videor som verkar vara äkta. Tekniken som använder artificiell intelligens, har många användningsområden, från underhållning till utbildning. Men den kan också användas för att sprida desinformation, propaganda och hot. På så sätt kan den utgöra ett hot mot vår demokrati genom att påverka vår uppfattning, underminera förtroendet för medierna och myndigheterna, manipulera val och skapa konflikter. 

Artificiell intelligens är en dubbelverkande kraft i detta sammanhang. Dels kan AI underlätta skapandet och spridningen av deep fakes, men den kan också användas för att upptäcka och bekämpa dem genom digitala vattenmärken, blockkedjor, ansiktsigenkänning och maskininlärning. Hur kan vi utbilda oss själva och andra för att vara källkritiska och verifiera information som kan vara falsk eller manipulerad? Hur kan vi skydda oss mot att AI samlar, analyserar och använder personlig information på ett oetiskt eller olagligt sätt?  I kvällens Talbar vill vi belysa den pågående debatten om deep fakes och dess påverkan på vår värld, samtidigt som vi utforskar möjligheterna att hantera teknologin på ett ansvarsfullt sätt som inte hotar våra samhällen. 

Deltar i samtalet
Binette Seck, Changers Tech och Space Academy, är kvällens moderator.

Binette är entreprenör och är dedikerad till att demokratisera teknik över hela världen. Som en av grundarna av ChangersTech och partner på iCog Anyone Can Code, inspirerar hon ungdomar i tre afrikanska länder och i Sverige och ger ungdomarna tillgång till förebilder som representerar mångfald, attraktivt nätverk, kunskap och utökad självkänsla. 2021 utsågs Binette till årets Tech-kvinna av CGI och är en Obama Leader i The Obama Foundation’s Leaders program under 2023. 

Se hemsida för mer information.

När

14 december 18:00-19:30

Pris

Ingår i entrépriset

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss 69 till Museiparken.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: