Tillfällig utställning

AdeY – Uncensored

Pågår till 15 oktober

Fotografiska

EN NY PLATTFORM
Med initiativet Emerging Artists vill Fotografiska ge en plattform åt unga, Sverigebaserade fotografer som är på väg framåt med stormsteg och som med ett unikt bildspråk visar upp sin vardag. Med start i april 2023 kommer en utställningssal i huset att vara vigd åt Emerging Artists med målet att på sikt kunna skapa en mer lokal och inspirerande konstscen tillsammans.

Ingen vet riktigt vem AdeY är. Den svensk-brittiske konstnärens riktiga namn och ålder är fortfarande okänt. AdeY lämnade en karriär som professionell dansare, något som syns i fotografierna som kombinerar fotografi, koreografi och performance. De har gett ut en rad poetiska fotoböcker och ställt ut på flera av världens mest välrenommerade museum, bland annat i London och New York. Nu står AdeY bakom utställningen Uncensored på Fotografiska som den andra konstnären i satsningen på Emerging Artists. 

– Jag började att fotografera när jag jobbade som professionell dansare och kände att jag behövde radera det jag gjort tidigare, för att kunna bli tagen på allvar. Du blir ifrågasatt när du byter konstform. Jag vill inte heller att folk ska fokusera på min bakgrund, utan på mina verk, säger AdeY.  

KÄNSLOR AV BÅDE STYRKA, ENSAMHET OCH SÅRBARHE
Formerna till utställningen Uncensored tog sin början under perioden 2015–2016 då AdeY, under en tid av intensivt resande, slogs av sexualiseringen av kroppar i reklambilder. Där och då väcktes en önskan kring att visa kroppen just som ”bara” en kropp, utan att vara reducerad till en sexualiserad symbol. Bilderna i utställningen är lekfulla och experimentella, med kroppar som ofta framställs i koreografiska poser eller formationer. Tolkningsfriheten överlämnas åt betraktaren, vilket utgör en viktig del av AdeYs konstnärskap. 

– Vi är så glada att fortsätta vår satsning på Emerging Artists med just AdeY, vars bilder på kroppar illustrerar känslor av både styrka, ensamhet och sårbarhet. AdeY är en konstnär med otrolig potential vars bilder hela tiden utmanar betraktaren, säger Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska Stockholm.  

När

Uncensored öppnar 28 juli i år och pågår till 15 oktober. 

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följ skyltarna längs Stadsgårdskajen från Slussen

Annonser: