Konsert

Jazz

A Shorter Story

Saxofonisten Wayne Shorter lämnade jordelivet i mars 2023. Han lämnar efter sig en lång och framgångsrik karriär som musiker och kompositör och har dessutom under sin livstid framstått som en av jazz-genrens mest originella och produktiva aktörer.

Efter relativt gedigna musikstudier etablerade sig Wayne Shorter i New York. 1959-1964 kom hans spel och kompositioner för Art Blakeys Jazz Messengers att vitalisera och inspirera den typ av jazz som kom att kallas Hard Bop. 1964-1970 återfanns han i Miles Davis Quintet och även här bidrog han på liknande sätt till det bandets förnyelse. Därefter följde ett 16-årigt samarbete med Joe Zawinul i bandet Weather Report som definitivt var ett av genrens mest avancerade band. Men redan 1959 inledde Shorter en skivproduktion under eget namn som kom att omfatta ett 25-tal album. På de inspelningar han gjorde för Blue Note Records medverkade ofta musiker som Lee Morgan, Freddie Hubbard, Herbie Hancock och Tony Williams och flera av hans kompositioner har blivit en del av jazzens internationella repertoar.

Fram till sin bortgång var hans kvartett med Daniel Perez, John Patitucci och Brian Blade en efterfrågad konstellation med ett koncept som ofta överraskade med ett samspel som i stil  byggde på fragment av hans originella och okonventionella kompositioner.

När

26 september kl 20

Pris

130-270 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Fasching hittar du på Kungsgatan alldeles nära Cityterminalen/Centralen.

Allt som händer – Fasching