Teater

1300 mil från verkligheten

1–28 mars

aliasTEATERN

I en TV-studio deltar Manuela i en livesänd tävling där den som har sorgligast berättelse vinner. Första pris är att få sin högsta önskan uppfylld. Manuela berättar om när hennes son föddes och försvann spårlöst. När juryn frågar vad hon skulle göra om hon fick träffa sin son igen, svarar Manuela att hon skulle sjunga för honom. 

Hans sitter i en helt annan del av världen och lyssnar på ett kassettband som han har hittat på vinden. Det är en kvinna som sjunger och Hans blir besatt av sången. 

1300 mil från verkligheten är ett nyskrivet drömspel om längtan, lögner och illegala adoptioner. Den regisseras av Andreina Olivari, en av Chiles mest kritikerrosade regissörer.

Skådespelaren och musikern Nils Närman Svenssons öde är ett av många – på senare år har det uppdagats att barn systematiskt stals från utsatta samhällsgrupper för att adopteras bort. Sedan 2018 pågår en omfattande brottsutredning i landet, i många fall rör adoptioner till Sverige. 

– Som teaterregissör har jag alltid tyckt att det verkar svårt att arbeta med verkliga historier, de överträffar fiktionen med sin tragik och våldsamhet. Men efter att ha träffat Nils och hans mamma Sandra kunde jag inte fatta något annat beslut än att regissera den här pjäsen. Dessa händelser är inte bara offrens börda att bära, utan något vi alla måste konfrontera, säger Andreina Olivari.

I rollerna ser vi Monica Albornoz (Kalifat, Snabba Cash, Lyckligare kan ingen vara), Alejandra Goic (Kronprinsen som försvann, BRUS, Tal till nationen), Ruben Lopez (Kärlek & Anarki, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Det var en gång en Vincent van Gogh) och Nils Närman Svensson (Almstriden, Eufori,Ghost, Dance Nation, I mitten sitter kärnan) som också gör ljuddesign. Samtliga skådespelare har en koppling till Chile.

Urpremiär på alias TEATERN den 1 mars 2024. 

Längd: 90 minuter utan paus
Föreställningen är på svenska.

Regi: Andreina Olivari
Manus: Eva-Maria Benavente Dahlin
Scenografi, kostym och ljus: Rodrigo Leal
Komposition och ljuddesign: Nils Närman Svensson
Föreställningstekniker: Niklas Mård
Producent: Simon Revilla
Översättning: Luisa Mora
Kommunikatör: Christina Bjerkander
Produktionsassistent: Sarai Alvarez Rivero
Koordinator och initiativtagare: Marta Inostroza
Konstnärlig ledare aliasTEATERN: Bernardo Llorens

Med stöd av: Stockholms Stad och Kulturrådet
I samabete med Matucana 100 i Santiago, Chile.

När

Urpremiär 1 mars
Spelas t o m 28 mars

Pris

Ordinarie – 230 kr
Studerande, pensionär – 190 kr
Under 18 år – 100 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-bana /pendeltåg: Odenplan
Buss 4: Dalagatan

Annonser: