Museum

Thielska Galleriet

Thielska Galleriet är ett av Sveriges förnämsta konstmuseer och är vackert beläget i en muromgärdad park ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm. Huset skapades för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling, ritades av Ferdinand Boberg och stod klart 1907. Museet Thielska Galleriet var konstmecenaten Ernest Thiels hem fram till 1924 och är i stort sett bevarat i sitt ursprungliga skick.

Den unika samlingen från förra sekelskiftet innehåller konstverk av bland annat Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson, August Strindberg och Anders Zorn. Samlingen och huset bildar en vacker enhet. Det övre planet har utformats efter Thiels idé om två stora salar ”vars väggar skulle täckas med tavlor”. De båda salarna, och den stora Munchsalen, får vackert dagsljus från glastak. I tornrummet finns Nietzsches dödsmask och grafik av Edvard Munch. På nedre plan finns galleridelen som består av 5 rum i fil, tidigare familjen Thiels sovrum. Här visas de tillfälliga utställningarna. Den gamla intendentbostaden, tidigare storkök med pigkammare, används numera som café.

I den kuperade parken finns skulpturer av bland annat Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland. Ernest Thiels urna är gravsatt i klippan under Rodins skulptur Skuggan.

När

November–april: Tis–sön 12–17
Maj–oktober: Tis–ons 12–17, tor 12–20 och fre–sön 12–17

Måndagar stängt.

Pris

Vuxna: 130 kr
Studerande/Pensionär: 100 kr
Barn och ungdomar t.o.m 18 år: fri entré.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Ta buss 67 mot Blockhusudden och gå av på hållplats Thielska Galleriet.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: