Museum

Snus- och Tändsticksmuseum

Upptäck vår övervåning som berättar om tändstickans historia. Här finns en läshörna med böcker om brandbilar och brandsäkerhet och ett 1800-talskök att leka i. I samma miljö hittar ni även vår Skaparverkstad där ni kan pyssla ihop er egen tändsticksask att ta med sig hem. Visste ni att många fattiga barnfamiljer under 1800-talets Sverige fick arbeta extra om kvällarna med att vika så många tändsticksaskar de bara kunde för att få ihop extra pengar till brödfödan? Hos oss är dock själva stickorna brandsäkra och saknar tändsats.

Nere i källaren hittar ni ett interaktivt barnspår som löper genom utställningen Snusdynastin, men som är fullkomligt snusfritt. Spåret öppnar upp för reflektion om hur det var att vara barn i Sverige förr i jämförelse med idag. Hitta de gula prickarna i varje rum och upptäck mer.

Museet grundades 1938 och är inrymt i det charmiga 1800-talshuset Gubbhyllan, direkt in till vänster efter Skansens huvudentré. Här finns även en mysig restaurang som serverar både lunch och läcker fika. I restaurangen har vi ytterligare ett pysselrum där barn kan färglägga äldre tändsticksaskmotiv. 

Välkomna!

När

September – maj: Fre–sön 11–15
Juni-augusti: Varje dag 11-16

Extra öppet under skolloven

Pris

Gratis för alla Skansens besökare.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Du hittar museet till vänster efter trapporna vid Skansens huvudentré.

Annonser: