Gratis

Museum

Litografiska museet

Litografiska Museet finns sedan år 2005  på Sundby gård i Huddinge. Det drivs av Litografklubbens arkiv med stöd av Huddinge kommun. Målet är att hålla litografin levande genom att ha guidade visningar för grupper och enskilda, anordna kurser och utställningar och att trycka i museets verkstad.

Ett levande museum
Litografiska museet är ett arbetslivsmuseum med litografisk verkstad och utställningshall. I museet finns också en stor samling med litografier och litografiska stenar. I utställningshallen visas konstutställningar och andra utställningar med anknytning till litografi. 

Den litografiska verkstan är väl utrustad med rivarpressar och öppen för konstnärer och tryckare. Den som vill lära sig mer om att litografera och trycka från sten kan gå på museets kurser som hålls varje termin. Större upplagor av litografier trycks i den unika stoppcylinderpressen Johanna från 1897.

Museets samlingar av äldre litografiskt tryck är till stor del digitaliserad och sökbar i en databas. 

När

Museet är öppet tisdag–fredag samt söndag kl. 12-15.

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Med allmänna kommunikationer åker man med pendeltåg till Huddinge C. Buss 709 från pendeltågsstationen har hållplats på Sundby Gård. Efter en kort promenad rakt fram på Sundby Gårdsväg finns museet till höger.

Annonser: