Gratis

Promenader

Vasapromenad i Gripsholms slottspark

Femhundraårsminnet av kungavalet sätter strålkastarljuset på Vasaborgen Gripsholm – slottet som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir Gustav I belyst under 2023.

Den nya ’Vasapromenaden’ i appen ’Kungliga promenader’ guidar dig runt den storslagna Vasaborgen. Vid åtta stopp, varav sex finns i anslutning till slottet, berättas om Gustav Vasa och Vasaättens historia. Stoppen ger också inblick i några av de historiska höjdpunkter som ägt rum på slottet samt hur det byggts om, byggts ut och förändrats genom århundradena i takt med staden Mariefreds utveckling.

De fyra tornen – Vasatornet, Griptornet, Fängelsetornet och Teatertornet – har var och ett en betydelsefull del i slottets historia. Här berättas om var Erik XIV egentligen satt fängslad, om en spionkarta från 1560-talet, och var Gustav Vasa placerade skyttegångar och kanongluggar i borgens murar under den tid platsens militära betydelse var stor.

Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder. Innehållet finns tillgängligt var du än befinner dig och kan läsas både före, efter och under ett besök på plats.

När

Öppen för användning året runt

Pris

Appen Kungliga promenader (Royal Walks) finns att ladda ned kostnadsfritt på App StoreLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Google PlayLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Texterna är på svenska och engelska och illustreras med historiska och nytagna bilder.

Appen innehåller även parkpromenader vid Kungl. Djurgården, Hagaparken, Ulriksdals slottspark, Tullgarns slottspark och världsarvet Drottningholm.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Bil: Från Stockholm (ca 60 minuter). Kör E4/E20 till Södertälje. Fortsätt E20 mot Göteborg. Efter ca 3 mil svänger du av på avfart 139 mot Mariefred.
Tåg: SJ-tåg från Stockholm C mot Eskilstuna/Arboga. Avstigning i Läggesta. Buss eller museijärnväg (sommartid) till Mariefred/Gripsholms slott.
Museijärnvägen: http://www.oslj.nu
Ångbåt: S/S Mariefred kör Stockholm – Mariefred under sommaren. http://www.mariefred.info/

Spana in Welmas olika guider

Annonser: