Gratis

Basutställning

Segerns pris – Narva 1700, segerfirandet och den blodiga verkligheten på slagfälten

Utställningen tar avstamp i slaget vid Narva precis i 1700-talets början. Efter slaget togs en stor mängd troféer och nu visas de 300 år gamla och helt unika fanorna upp för första gången. Upplev hur segern firades och hör, i ett prisbelönt ljudlandskap, hur Stockholm kan ha låtit 21 augusti 1701.

Se slaget bakom propagandan
Den mytomspunna segern lever kvar än i dagens historieskrivning. Men i berättelsen om Narva som levt kvar under århundraden i skolböcker, filmer och visor, talas det tyst om alla människor som offrade livet och det oerhörda lidande som kriget innebar. I utställningen däremot, placeras du mitt på slagfältet i Narva där kulorna viner genom luften. Se vapnen som användes vid den tiden och en blodig fana som vittnar om bärarens öde.

I utställningen ser du också flera unika föremål som lånats in till utställningen; originalbrev skrivna från ryska soldater under belägringen, en reseikon av Simon Ushakov och en rysk uniformsrock buren i slaget. I centrum finns fanorna som för 300 år sedan befann sig mitt i stridens hetta och där ryska soldater försvarade dem med sina liv.

Svält och pest
Direkt efter slaget 1700 började troféerna katalogiseras och målas av för att sparas för framtiden. Samtidigt drabbades Sverige av svält och pest. I utställningen ser du föremål som berättar om människors desperata försök att överleva, som ett paket tillverkat av bibelblad innehållandes svavel – en av en av ingredienserna i pestmedicin.

Några guldkorn ur utställningen

  • Pestmediciner
  • Ryska soldatbrev
  • Pskovfanan
  • Fana med blodstänk
  • Uppbådsfana från Vadsbo

När

Tis 11–19, ons-sön 11–17

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg, uppgång Östermalmstorg/Sibyllegatan.
Buss: Närmaste busshållplats är Nybroplan. Dit kan du åka med busslinje 69, 52, 76 och 62.
Spårvagn: Spårväg City linje 7.