Basutställning

PENGAR!

En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel och det var en lyx med varor från Kina. Idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga och att det är lätt att köpa saker från andra sidan jorden. Hur blev det så? Och vad är egentligen pengar?

Följ med på en vandring genom Sveriges historia och upptäck hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. 

Pengar har funnits i många olika former genom historien. Om människor kommer överens om det kan nästan vad som helst användas som betalning. Pengar skapas i möten mellan människor. I utställningen kan du bland annat se en raisten som har använts som betalningsmedel på en ö i Stilla havet, kaurisnäckor som har använts på flera olika platser, och Sveriges första mynt präglat under Olof Skötkonungs tid som regent.

Interaktiva spel
I det digitala spelet The Money Matrix är utmaningen att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder. I utställningen kan du också göra en arbetsintervju för att se vilket jobb du skulle ha fått om du levt på 1800-talet.

Känna och prova
I utställningen finns flera interaktiva delar, spel och taktila kopior av utvalda föremål. Du får bland annat att prova att lyfta en kopia av världens största mynt. Det finns också en interaktiv utställning Ekonomilabbet – för skolelever, familjer och alla som är nyfikna på vardagsekonomi.

 

När

Öppnar 1 juni. Under sommaren 17 juni – 19 augusti har museet öppet även på måndagar.

Pris

150 kronor (inträde till Historiska museet ingår). Fri entré för barn till och med 18 år.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Karlaplan eller Östermalmstorg.
Spårvagn: Hållplats Djurgårdsbron.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: