Basutställning

Kvinnorna – Alltid närvarande, sällan sedda

Alltid närvarande – sällan sedda. I utställningen om kvinnorna kring Vasa får besökaren möjlighet att lära känna en viktig men tidigare osynliggjord berättelse om skeppet Vasa. Genom forskarnas arbete uppenbaras en delvis ny och överraskande bild av kvinnors livsvillkor under det tidiga 1600-talet.

Möt Margareta Nilsdotter, skeppsgårdsföreståndaren och egendomsförvaltaren som efter makens bortgång övertog ansvaret för bygget av Vasa och Skeppsgården, en av den tidens största arbetsplatser. Bli bekant med Brita Gustavsdotter Båth, godsägaren och virkesleverantören på Ängsö slott som sålde timmer till skeppsgården där Vasa byggdes. Träffa Ylva och Beata som var med ombord på Vasa då hon sjönk.

Havet var inte enbart en manlig sfär, kvinnor deltog i alla möjliga maritima verksamheter. Enligt forskarna var Beata ombord som gäst. Kanske var hon syster eller hustru till någon av besättningen. Ylva däremot skulle mest sannolikt ha stannat kvar ombord en längre tid.

Genom dessa fyra kvinnor berättar utställningen om 1600-talskvinnans roll i samhället i en tid då de hade mer makt och inflytande än vad den traditionella historieskrivningen berättar.

När

Mån-sön 10-17, ons 10-20

Pris

Ingår i entréavgiften

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Promenad: Från Centralstationen/T-centralen cirka 30 min. Från tunnelbanestation Karlaplan cirka 10 min.
Cykel från city: Cirka 10 min.
Spårvagn linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.
Buss 67 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.
Buss 69 till hållplats Djurgårdsbron.
Buss 76 till hållplats Djurgårdsbron.
Djurgårdsfärjan går från Slussen året runt.
Bil: Närmaste p-plats: vid Junibacken eller Gröna Lund. Parkering för rörelsehindrade finns vid Vasamuseets huvudentré.