Gratis

Basutställning

EWK – En solidarisk röst

En ny permanent utställning på Fullersta Gård om Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd som signaturen ”EWK”. Mestadels självlärd i teckning, anses EWK än idag vara en av Sveriges främsta, mest prisbelönta illustratörer och politiska satirtecknare med internationell räckvidd. Under sin 44 år långa karriär producerade han cirka 40 000 teckningar och gav ut drygt 20 böcker. 

Med sin säregna svarta linje kommenterade han träffsäkert, begripligt och humoristiskt komplexa politiska frågor i sin samtid. Istället för att enbart roa eller ta parti för en sida var EWK mån om att genom förenkling och överdrifter belysa orättvisor samt väcka till eftertanke och engagemang. Bilderna sammanfattade många gånger mer dåtidens samhällsdebatt än enbart EWK:s egna åsikt.

I sina teckningar fokuserade han återkommande på frågor om miljöpolitik, välfärd, jämlikhet och den lilla människans livssituation i en alltmer globaliserad värld. Andra centrala teman var det världspolitiska läget från 1950 till 90-talet, samhällspolitiska frågor i Sverige samt västvärldens ansvar i en postkolonial värld. 

Utställningen EWK – en solidarisk röst belyser hans utveckling som tecknare i relation till viktiga nationella och internationella händelser i tiden, men ger också en inblick i hans liv. Med tiden formade han en allt starkare solidarisk livsåskådning med en ekologisk, ekonomisk och social dimension: Hur bemöter vi människor som drabbats av krig, förtryck, fattigdom eller klimatkriser? Hur hanterar vi ett pluralistiskt samhälle och vilken roll spelar medierna? Hur förhåller vi oss till planetära gränser och jordens begränsade resurser samt vilka ekonomiska system skapas och vem drar nytta? 

När

Ons-sön 12-16, tor 12-19

Pris

Fri entré

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg eller buss till Huddinge station.

Ta vänster när du kommer ner till markplan och följ gångvägen fram till Fullersta Gård (Fullersta Gårdsväg 18).

En mindre parkering finns vid Fullersta Gårdsväg 18. Större parkering finns på Norrängsvägen 1, eller i något av Huddinge centrums parkeringsgarage.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: