Basutställning

Cypern genom tiderna – 7000 år av historia och kultur

Upptäck ön Cyperns fantastiska historia och kultur! För antikens greker var Cypern främst känt som kärleksgudinnan Afrodites födelseplats – men Medelhavsmuseets Cypernutställning spänner över mer än 7000 år av cyprisk kultur, från stenåldern till romersk kejsartid.

Spännande arkeologiska fynd berättar om öns enorma rikedomar, men också om täta kontakter mellan Cypern och andra kulturer i östra medelhavsområdet. Cypern är Medelhavets tredje största ö, och under bronsåldern var Cypern ett viktigt nav i den forntida världens nätverk av handelskontakter. Öns geografiska läge och rika metallfyndigheter gjorde den till mötesplats för människor från många olika håll. Med sig hade de varor och idéer från det forna Egypten, Mellanöstern, Anatolien och Grekland. Dessa kontakter kan besökaren se i de utställda fynden.

Centrum i Cypernutställningen utgörs av de spektakulära fynden från kultplatsen Ajia Irini. I en enorm monter möter besökaren nästan 1000 terrakottafigurer ansikte mot ansikte. De är högtidliga gåvor till en okänd gud, och är uppställda kring den heliga sten som innehöll gudens magiska kraft.

Medelhavsmuseets världsunika Cypernsamling lockar idag till sig arkeologer från hela världen.

När

Tis-fre 11-20, lör-sön 11-17

Pris

Ordinarie 140 kr
Barn t.o.m 18 år fri entré
Årskort 140 kr

Obs! Nya priser från 2024-01-01. Håll er uppdaterade på webbsidan.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården

Spana in Welmas olika guider

Annonser: