


Naturupplevelser
Brukets trädgårdar
Tumba bruksmuseum
I slutet av 1800-talet fanns ungefär åttio odlingstäppor på brukets mark. Dessa har genom olika tider använts till både nytta och nöje. Idag finns det ett flertal trädgårdar på Tumba bruksmuseum.
Permanenta trädgårdar
Köksträdgården
Köksträdgården har växter som tidigare bara odlades av bruksborna för njutings skull.
I köksträdgården finns idag:
sparrisbädd
smultron
vinbär
rabarber
krusbär
Änkan Ekbergs täppa
Catharina Ekberg, 1782-1855, var en av de många som bodde på Tumba bruk. Catharina kom till bruket 46 år gammal för att arbeta som piga, men gifte sig istället samma år med den 23 år yngre pappersarbetaren Olof Ekberg. När de hade varit gifta i 10 år dog Olof hastigt i kopporna och Catharina blev änka. Hon hade odlingslott 29 på Valdemarsbergets sluttning.
I täppan odlar vi idag köksväxter i proportioner som är någorlunda representativa för hur en hushållsodling kunde se ut i mitten av 1800-talet. En större yta avsätts för stapelvaror, en mindre yta för vissa grönsaker och en liten yta för örtkryddor.
Upp till 50 procent av odlingsytan består av kålrot, vilket var mycket vanlig under 1800-talet. Även potatis började att odlas på åkrar under den perioden. Idag odlar vi lite grann i täppan. Det finns också ärtor, morot och dill.
Det som odlas i Änkan Ekbergs täppa tas tillvara av Brukscaféet.
Skolträdgården
På Tumba bruk anlades en skolträdgård 1868 där brukets barn undervisades i trädgårdskötsel. Där odlades bland annat: sockerärtor, svärdsbönor, spenat och morötter.
Biodling
På Oxhusets baksida finns våra bikupor med honungsbin. Inne i kupan bor drottningen tillsammans med sina arbetsbin och drönare. Bina spelar en mycket stor roll för pollinering av blommande växter. Bin och blommor har gått igenom en samrevolution och utvecklat ömsesidig nytta och beroende av varandra. Idag skulle den ena inte överleva utan den andra.
Honungen som bina producerar finns att köpa i museibutiken.
När
Sommarhalvåret, torsdag–söndag kl 11–16
Pris
Ingår i museets entrépris
Bra att veta
Hitta hit
Pendeltåg till Tumba station, buss 725 till hållplats Tumba bruksmuseum, ca 150m till museet.
Annonser: