Nu kommer scenkonsten tillbaka till Götgatan 73

Mitt under debatten om Stockholms pågående scendöd, där bland annat Maximteatern gick i graven vid årsskiftet och Musikaliska kvarteret på Nybrokajen 11 är hotat, så gör Ö2scenkonst en storsatsning och öppnar i Boulevardteaterns gamla lokaler på Götgatan 73.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/02/Ö201.jpg
Ö2scenkonst teaterchef Teresia Pettersson och producent Felicia Löwerdahl sitter i den nygamla teaterlokalen på Götgatan 72. Foto: Kevin Chang.

För fem år sedan fick Boulevardteatern, efter 34 år, lämna scenen på Götgatan 72. Istället blev lokalen en cykelbutik – dock inte långvarigt då verksamheten gick i konkurs redan två år senare. Efter det var tanken att det skulle flytta in ett kulturcentrum med fokus på digitala upplevelser. Planerna hann dock skrotas innan öppning, och efter det har det varit många frågetecken om vad som ska hända med den anrika teaterlokalen. Men nu står det alltså klart att det återigen blir en teaterscen med den fria teatergruppen Ö2scenkonst vid rodret.

– Det är fantastiskt och lite overkligt fortfarande. Vi ser fram emot att möta publiken och öppna upp en så otroligt fin teaterscen. Stockholm behöver fler scenrum och det känns bra att öppna upp scener i stället för att de stängs ner en efter en. Vi på Ö2scenkonst brinner för den fria scenkonsten, att bevara scenrum och möta publiken. Vi vill ha en stad med kultur, säger Teresia Pettersson, teaterchef på Ö2scenkonst.

Stockholm behöver fler scenrum och det känns bra att öppna upp scener i stället för att de stängs ner en efter en

Ö2scenkonst grundades 2018 av skådespelarna Anki Larsson och Teresia Pettersson och är en frigrupp med en bred repertoar som arbetar med många olika former av scenkonst. Fram till 2020 höll teatergruppen till på Östgötagatan 2 för att sedan flytta till Katarina Bangata 80. Sedan augusti 2022 håller de till på Bergsgatan 11 på Kungsholmen, en scen de kommer behålla även efter öppnandet av scenen på Södermalm.

Smygstart i maj

Ö2 Scenkonst Södermalm smygstartar i maj med tre uppsättningar – Efter Fedra, bebisföreställningen Glitter och en ännu hemlig pjäs.

Den stora öppningen väntar i höst, med full repertoar och en nyskriven föreställning tillägnad den gamla teatern.

– Det blir en hyllning till platsen, det som varit tidigare, säger Felicia Löwerdahl, producent.

Just nu renoveras lokalerna på Götgatan och till allas stora lycka så försvann inte gradängerna när cykelaffären flyttade in, utan i kulissen gömde sig hela tiden en teater.