Muscle Pain

– en halsbrytande livsberättelse om att gå vidare, som presenteras under CirkusMania 2024.

I årets upplaga av festivalen CirkusMania presenteras 30 olika föreställningar med svenska och internationella artister. Ett av gästspelen är Galapiat Cirque med föreställningen Muscle Pain, en rå och charmig rakt-på-sak-cirkus-konsert om att gå vidare. På scenen står två kvinnor med omvälvande livsöden.  

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/01/┬®-Se╠ubastien-Armengol-0335-scaled.jpg
Foto: Sebastien Armengol

Årets festivalprogram består av tankeväckande, poetisk, genreöverskridande och samtidsaktuell cirkuskonst för alla åldrar. Det blir också personliga livsberättelser. Ett sådant exempel är Muscle Pain med Elice Abonce Muhonen och Chloé Derrouaz. Första gången de träffades var på utbildningen Cirkuspiloterna i Botkyrka år 2003. Efter två och ett halvt år i Sverige sökte sig Elice vidare till Frankrikes nationella cirkushögskola medan Chloé började arbeta som artist. Men Chloé hann knappt påbörja karriären förrän hon bröt nacken. Trots läkarens tvekan bestämde hon sig för att ge artisteriet en chans – och lyckades. Även Elice blev en framgångsrik cirkusartist och de två turnerade världen runt, på varsitt håll.  

18 år senare möttes de igen. Då satt de på varsin träningscykel i ett rehabiliteringscenter för professionella atleter och neuropatienter. Nu var det Elice som hade fallit 28 meter från ett hustak (när hon skulle titta på stjärnorna med sin pojkvän) och fått ett stort antal frakturer och brutit nacken. Chloé var förvisso återställd från sin nackskada, men hade nu drabbats av en hjärntumör…

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/01/┬®-Se╠ubastien-Armengol-0299-scaled.jpg
Foto: Sebastien Armengol

– Vi satt där på motionscyklarna och ställde oss frågan, varför gör vi det här? Vad är det vi vill tillbaka till? Motionscyklarna är med i föreställningen Muscle Pain. De är en bra metafor: Man trampar och trampar men kommer ändå inte vidare. Vi kände oss ömtåliga. Samtidigt påminde alla runt omkring oss om att vi mirakulöst överlevt ovanligt mycket, och att vi var starka. Vi var tvungna att gå vidare, hitta ett nytt sätt att förhålla oss till livet, med förändrade och åldrade kroppar, säger Chloé Derrouaz. 

Artistduon skrevs ut från kliniken, anammade humorn som strategi för att komma vidare, och cirkuskonsert-föreställningen Muscle Pain föddes: En charmig cirkus-konsert som träffar rakt i solar plexus. Med på scenen är även trummisen Marc Dupont. 

– Vi sjunger och gör det våra kroppar tillåter, vilket ändå är en hel del. Ironiskt nog skrev vi låten Muscle Pain under utbildningen i Botkyrka för 20 år sedan. Då handlade den om träningsvärk. Nu framför vi den med erfarenhet av en annan sorts muskelsmärta. Både låten och föreställningen handlar om muskler och vad kroppen imponerande nog klarar av, säger Elice Abonce Muhonen. 

– Alla åldras och allas kroppar förändras. På så sätt lever vi alla med samma utmaning och panik. Vi vill inspirera människor att sluta trampa runt och fastna i det som varit. Skratta, gör det bästa av det du har här och nu. Vi vet att det går. Den enda vägen är framåt, säger Chloé.  

Muscle Pain spelas på Södra Teatern den 17 februari kl 21.00 samt 18 februari kl 15.00. För vuxna och unga (från 12 år). 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/01/┬®-Se╠ubastien-Armengol-0171-e1709301239512.jpg
Foto: Sebastien Armengol

Om artisterna 
Elice Abonce Muhonen och Chloé Derrouaz är del av Galapiat Cirque, ett kooperativ av ca 50 artister, producenter och tekniker baserade i franska Bretagne. De producerar föreställningar, filmer och festivaler, och turnerar ett flertal produktioner. Elice och Chloé har sina bakgrunder i Finland, Mexiko och Frankrike, och har båda sin grundutbildning i cirkus från Botkyrka. På scenen under Muscle Pain medverkar även trummisen Marc Dupont som också skrivit merparten av musiken. 

Om CirkusMania 
CirkusMania är en cirkusfestival som arrangerats sedan 2019 i regi av Subtopia. Målet med festivalen är att i ett omfattande samarrangemang mellan aktörer över hela Stockholmsregionen skapa brett intresse och nyfikenhet för samtida cirkus hos etablerad och ny publik. Cirkus idag är en konstform som tar sig många olika och ofta oväntade uttryck.

I 2024 års upplaga av den tolv dagar långa festivalen som pågår 9–20 februari presenteras det senaste inom cirkus som samtida scenkonst. Läs mer om CirkusMania HÄR.

Skribent: Veronica Linarfve