https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/s4a1920-alan-gilbertwebb_2_1.jpg

Kungliga Hovkapellet

En skicklig orkester med lång historia

Det var invandrade spelmän, »pijpare och trompetare« som lade grunden till Kungliga Hovkapellet. Nästan 500 år senare är de inte bara en av världens äldsta orkestrar utan också Sveriges största med sina 105 musiker. Från att ha varit en hovmusikinstitution under Gustav Vasa är de, sedan Kungliga Operan grundades 1773, husets hjärta och förenar alla dess konstformer. Förutom att spela i föreställningar av operor och baletter framför Hovkapellets musiker symfonikonserter, kammarkonserter och lunchkonserter. Ett särskilt ansvar för Hovkapellet har Operans musikchef, världsdirigenten Alan Gilbert – hör honom berätta om sin karriär, yrket som dirigent och arbetet med Kungliga Hovkapellet.

Ett operakompani som varit aktivt i så många år har en kollektiv erfarenhet och kunskap som inte går att kopiera.

»För mig känns det som en välsignelse att arbeta i en miljö där alla verkligen vill göra sitt yttersta«, säger Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert, som under 2023 dirigerar operorna ToscaSalomeSpader dam och Elektra. »Publiken känner när musiker verkligen ger av sig själva i ett framträdande. Som musikchef är det mitt jobb att skapa en atmosfär där alla musiker inte bara har förmågan att ge sitt bästa utan också verkligen känner en passionerad lust att göra det.« Han beskriver sitt samarbete med Kungliga Hovkapellet som en two-way street, en ömsesidig relation: »För jag har så mycket att lära av orkestern och av hela Operan. Ett operakompani som varit aktivt i så många år har en kollektiv erfarenhet och kunskap som inte går att kopiera. Man måste uppleva det för att förstå det. Jag har gjort en hel del opera genom åren, men att vara så här intimt involverad med ett operakompani ger mig en möjlighet att gå djupare in i konstformen. Så jag känner mig väldigt lyckligt lottad.« Förutom ovan nämnda operor dirigerar Alan Gilbert Jubileumgalan och två konserter med Kungliga Hovkapellet.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/2_1_hovkapellet_2020.jpg

Alan Gilbert är en av världens mest eftertraktade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har prisats med ett flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och sin nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren. För den svenska publiken är han ett välkänt namn efter sina många år som chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna, en orkester som han numera är hedersdirigent för. I dag kombinerar Alan uppdraget som Kungliga Operans musikchef med ett annat prestigefyllt uppdrag, som chefsdirigent för Elbfilharmonikerna i Hamburg.