https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/e4e5663d-26fc-4824-87ff-4dec52559d72-scaled.jpg

Mer dokumentär teater i höst!

Dramatens teaterchef Mattias Andersson arbetar återkommande med dokumentärt material, ständigt med en fot i verkligheten och en fot på teatern, på ett sätt som blivet stilbildande i svensk teater. Det görs även i höst i hans nya uppsättning där uppgifter om verklige brottsfall är en viktig del i materialet.

Mattias Andersson är dramatiker, regissör och teaterchef på Dramaten och har tidigare satt upp en rad pjäser som bygger på dokumentärt material, bland annat Vi som fick leva om våra liv och The Mental States of Sweden. Senast på Dramaten satte han upp Den yttersta minuten.

Nordic Crime tar startpunkt i det närmast omättliga behov vi människor verkar ha av att uppleva vår tids brottslighet bekvämt i tv-soffan genom en genre som bara ökar och ökar i produktion av nya serier, polisteam och koncept.

Sex kända tv-poliser har kastats in på teaterscenen. Från sitt fiktiva universum ska de nu möta den brutala sceniska verkligheten och ställs inför ett antal uppmärksammade autentiska rättsfall. De reproducerar jargonger och klichéer från Sveriges främsta kulturella exportmärke – kriminalserien – samtidigt som de försöker borra sig ner och ge trovärdiga tonfall till de dokumentära domstolsbesluten och förhörsprotokollen på scenen.

I rollistan hittar ni Krister Henriksson, Rebecka Hemse, Jacob Eklund samt Lena Endre, Nemanja Stojanović och Nina Zanjani.