Den lättsamma och obekväma våren på Dramaten

Våren bjuder på två nyskrivna pjäser av Sara Stridsberg respektive Alexander Salzberger, klassiker av Federico Garcia och Henrik Ibsen, den avslutande delen i Liv Strömquist-triologin, samt berättelser från 77 unga människor om klimatförändringar.

– Konsten, kulturen och teatern är hotad och attackerad från många håll i dagens Europa – både politiskt och ekonomiskt – och vårt starkaste svar på detta är att fortsätta göra just konst och teater i dagens Europa. Nyskrivet och klassiker, komedier och tragedier, textdramatik och koreografier, världsomfattande helbilder och extrema närbilder, det minimalistiska och sköra, det expressiva och desperata, det lättsamt tillgängliga och det obekvämt provocerande – allihop samtidigt och parallellt i föreställningarna på Nationalscenens repertoar våren 2024, säger Mattias Andersson.

Dramaten öppnar Stora scenen den 1 februari med Federico Garcia Lorcas klassiska drama Yerma. Hyllade unga regissören Lisaboa Houbrechts från Beligen har landat på Dramaten för första gången. Historien som utforskar en kvinnas kamp med barnlöshet och samhällets förväntningar på moderskap. Hur långt är man villig att gå för att möta förväntningarna?

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/cover_yer_dramaten_231018_01_439.jpg
Nina Zanjani spelar Yerma, Foto: Thomas Cooksey.

På Lilla scenen är Erik Ehn är tillbaka med en ny Ibsenpjäs efter den tokhyllade Peer Gynt. Denna gång tar han med sig Livia Millhagen på en slags mörkare version av Scener ut ett äktenskap. Förbered er på att färdas från skratt till sorg av Lille Eyolf. Allt varsamt regisserat av Stefan Larsson. 

Säsongens andra premiär på Lilla scenen blir författaren och skådespelaren Alexander Salzbergers nyskrivna pjäs Son och far. Nu blir det ett självbiografiskt drömspel mellan far och son, om musik, pengar och det där som Alexanders mamma har sagt…Pjäsen behandlar även om teman som religion, andlig brist och längtan till något större.

Tio år efter första Liv Strömquist-föreställningen kommer här den tredje och sista delen i triologin, Liv och död Strömquist, som handlöst dyker ner i hjälplöshet, förvirring och evigt liv och handlar om småpåvar, nyfrälsta experter och sexiga föreläsare. Den hyllade ensemblen är tillbaka, men denna gång får även Maia Hansson Bergqvist och Johan Ulveson vara med och leka.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/liv-och-dod.jpg
Liv Strömquist, aktuell med den nyskrivna Liv och död Strömquist i vår på Dramaten.

Rebecka Hemse regisserar Sara Stridsbergs nyskrivna pjäs Svindel, baserad på hennes roman Kärlekens Antarktis. Om kvinnan som blev dödad som ung och sedan uppskuren i sju delar och stoppad i två resväskor. Nu är hon fast på något ödsligt Hadesställe och ser ner på de hon lämnat efter sig på jorden.

Lilli jagar ikapp med en cykeltjuv. Robert väntar på en orkan som aldrig kommer. En norsk landskapsarkitekt hatar naturen. Föreställningen 77 meddelanden, av Jacob Hirdwall, bygger på berättelser från 77 unga människor från hela världen som berättar om sina erfarenheter av klimatförändringar.

Av höstens uppsättningar fortsätter TolvskillingsoperanKonspiration, Flickor som försvinner, Perserna Trojanskorna och Pappas födelsedag att spelas även under våren.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/perserna.jpg
Höstens Perserna och Trojanskorna förlängs till våren! Foto: Sören Vilks