https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/CM_Play3.0_2500x1875-e1669976519444.jpg

Cirkus över hela stan

Mellan den 10 och 19 februari 2023 blir det galet mycket cirkus över hela storstockholmsregionen! Då pågår CirkusMania, cirkusfestivalen som visar den dagsaktuella cirkusens olika stilar och genrer.

Hallå där Kiki Muukkonen, festivalchef och konstnärlig ledare för cirkusavdelningen på Subtopia. Vad är CirkusMania?

– CirkusMania är en cirkusfestival som under tio dagar i februari tar plats på 32 scener runt om i Storstockholm. I år är programmet större och bredare än någonsin med 36 föreställningar som representerar en palett av olika stilar. Sammanlagt erbjuds över 70 publika tillfällen att uppleva cirkus. Jag vågar nästan lova att programmet innehåller något för alla.

Är det skillnad på cirkus och cirkus?

– Ja. Cirkus ser idag annorlunda ut än vad många tror. Konstformen cirkus utgår ofta från den klassiska cirkusens discipliner såsom akrobatik, jonglering, lindans och clown, och utvecklar dem till nya uttryck med aktuella frågeställningar. Det finns många olika genrer och estetiker och ofta vävs cirkusen samman med andra konstformer som dans, teater, livemusik, design och poesi. Med CirkusMania får publiken möta den variation och uppfinningsrikedom som karaktäriserar cirkus idag.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/CM_Aeldre_2500x1875-e1709302127500.jpg
Ur föreställningen "Aeldre".

Spännande! Vad kommer vi att få se?

– Vi kommer att få se allt ifrån balanshumor, jongleringsperspektiv, afrofuturism, cykelcirkus, relationsclowneri och akrobatfrenesi till vetenskapscirkus och punkpopglädje. Det kommer att finnas en cirkusnattklubb för nattsuddare som vill sticka, se cirkus och lyssna på livemusik samtidigt. Det är mycket program och mycket av allt. Mitt tips är att gå in på cirkusmania.se och kika runt.

Varifrån kommer cirkusartisterna?

– Vi kommer att få se många internationella stjärnor och det häftiga är att många av dem både är utbildade och bor i Stockholm! Vad många inte känner till är att Stockholm är ett av världens mest dynamiska cirkusnav och en internationellt känd cirkusstad. Här har det under de senaste 15 åren högskoleutbildats cirka 120 professionella cirkusartister. De tränar och lever här, men turnerar i andra länder. Vi är jättestolta över att kunna presentera flera av dessa ”lokala” världsartister under festivalen.

Cirkus kan vidga perspektiv, hur man ser på världen, vad man kan och inte kan göra och inspirera till att överträffa sig själv.

Kan du ge några smakprov ur programmet?

– Om jag ska nämna några helt olika föreställningar så tänker jag till exempel på kompaniet ENT som i utomhusföreställningen Aeldre hyllar trädet med akrobatik och livemusik. Extrêmités är en föreställning som spelas på Subtopia med ett franskt kompani vars cirkusshow bygger på humor, anspänning och balans. Något helt annat är House of Future Brown som är en del av ett treårigt forskningsprojekt med stöd av Vetenskapsrådet. Föreställningen är en aftofuturistsik fabel med en cirkusprofessor, om brown queermagi. Här kan vi förvänta oss en visuellt performance med parfym, mode och cirkus! Sedan har vi folkkära Peter Åberg som tog hela Sverige med storm då han slutade på prispallen i TV4:s Talang. Så som du hör, festivalen visat väldigt olika typer av cirkus. Jag hoppas att publiken känner sig manad att se flera olika föreställningar. Det går liksom inte att se en enda och tänka att man har ”sett cirkus”, haha.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/CM_Extremite_2500x1875-1-e1669976835893.jpg
Ur föreställningen "Extrêmités".

Vad gillar du med cirkus?

– Att det är som ett magiskt annorlunda universum. Otroligt inspirerande. Jag tycker om att varje artist är som en hel värld och att deras personligheter står i centrum. Cirkus kan vidga perspektiv, hur man ser på världen, vad man kan och inte kan göra och inspirera till att överträffa sig själv.

CirkusMania är alltså ett samarbete där 32 olika scener går ihop för att tillsammans visa 36 olika cirkusföreställningar. Berätta!

– Idén föddes när Subtopia under många år hade arrangerat en nordisk cirkusmässa för branschen. År 2017 presenterade vi några publika föreställningar och tänkte att det där kunde bli något mer … År 2019 var nio scener med. I årets upplaga är hela regionen engagerad med totalt 32 scener. Målet är att tillsammans under det tio dagar långa programmet rikta ljuset mot cirkusen och visa publiken i Stockholm vad cirkus är idag. Det är en gemensam kraftsamling av oss som känner stor passion för konstformen. Dessutom besöks festivalen av internationella arrangörer som är nyfikna på och vill köpa in svenska föreställningar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/CM_House-of-future-brown_2500x1875-e1669977288643.jpg
Ur föreställningen "House of Future Brown".

Hur köper man festivalbiljetter?

– Hela programmet presenteras på cirkusmania.se. På respektive föreställningssida finns information om föreställningen, samt var och när den visas. Det finns också ett videoklipp. Via boka-knappen kommer man vidare till biljettförsäljningen.

Bra, det låter enkelt. Något du avslutningsvis vill säga till våra Welma-läsare?

– Jag önskar att många tar chansen och upptäcker vilken fantastisk kul och överraskande konstform cirkus är! Jag ser fram emot att få möta många Welma-läsare ute i foajéerna.