Specialvisning om Jenny Nyström som pionjär

Sven-Harrys konstmuseum

Senast uppdaterad 2019-01-17

Beskrivning
Jenny Nyström som pionjär – Specialvisning med Marie Andersson

Omkring 1880 började den 100:a kvinnliga studenten vid Konstakademien. Då kan man börja prata om en ny yrkeskategori för kvinnor. Ändå har så få av dem skrivits in i konsthistorien - varför? Under visningen fokuserar vi på förutsättningarna och villkoren för de kvinnliga konstnärerna under 1870- och 1880-talen, den tid när Jenny Nyström får sin gedigna utbildning vid Konstakademien och i Paris. Jenny Nyström var framför allt pionjär i sitt yrkesval; hon valde att bli illustratör och familjeförsörjare i en tid när det fortfarande inte ansågs lämpligt att en gift kvinna i borgarklassen yrkesarbetade. Hur kom det sig att hon gjorde det valet? Marie Andersson, konstvetare, konstguide och författare med mångårig erfarenhet av att skriva och berätta om konst bjuder tillsammans med Sven-Harrys konstmuseum in till en specialvisning torsdag den 24 januari kl 18.00. Välkommen!Torsdag 24 januari
18.00-ca 18.45OBS!Kom i tid för att köpa din biljett då intresset för denna visning är stort. Öppen specialvisning ingår i entréavgiften.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Gå ut genom uppgången märkt Odenplan och följ Odengatan förbi Gustav Vasa Kyrka. Sväng vänster på Dalagatan och passera parken, så har du Eastmansvägen till höger.
Eller åk till S:t Eriksplan. Gå genom Vasaparken. Guldhuset ser du genom lekplatsen mitt i parken.
Buss:
Buss 4. Gå av vid Vasaparken Guldhuset syns på håll.
Buss 50 mot Stora Lappkärrsberget. Gå av vid Sabbatsbergs sjukhus.
Kostnad

Entré: vuxen 120 kr, pensionär 90 kr, student 90 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta

WELMAS FAVORITER JUST NU!