Sebastião Salgado: Gold

Fotografiska

Senast uppdaterad 2019-08-31

Beskrivning
I utställningen Gold, designad och kurerad av Lélia Wanick Salgado, visas 13/9-17/11 de ikoniska fotografierna av Sebastião Salgado tagna 1986 i guldgruvan Serra Pelada i Brasilien. På Fotografiska Stockholm presenteras nu denna berömda serie i sin helhet och drabbar betraktaren med sin unika bibliska kvalité och starka universella berättelse om det mänskliga varat.

Det vi ser är inte bara människors lika hjärtskärande som heroiska kamp för ett bättre liv, utan även Sebastião Salgados kamp för deras bättre villkor.

Salgado, då ekonomistuderande med vänstersympatier, flydde på slutet av 1960-talet tillsammans med sin fru Lélia Wanick Salgado som unga det politiska förtrycket i Brasilien. Han motarbetades sedan kraftigt av maktens militär när han i början av 1980-talet försökte ta sig tillbaka till landet för att bevaka vad som pågick i Serra Pelada och ansökte om att få besöka gruvan. Men till slut 1986 fick han tillåtelse. Denna då världens största öppna guldfyndighet, belägen mitt i heta oländiga djungeln 430 km från Amazonfloden, lockade 52 000 guldletare varav många fick utstå orimligt hårt arbete för drömmen om en bättre tillvaro för dem och deras familjer.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Slussen
Kostnad

Entré: vuxen 165 kr, pensionär 135 kr, student 135 kr, barn gratis.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA FAVORITER!