Scenkonstmuseet: Fedra/Hippolytos

Dramaten

Senast uppdaterad 2019-09-19

Beskrivning
Drottning Fedra är ensam hemma. Hennes maktfullkomlige make, kung Theseus, är försvunnen sedan en tid. Kanske upptagen med en annan kvinna, kanske död i strid. Ingen vet. 

Fedra kan inte sluta tänka på sin styvson Hippolytos, trots att hon vet att det är omöjligt. Otänkbart. Fel. Hon plågas så svårt av sina känslor att hon överväger ta sitt liv. Men så kommer dödsbudet. Theseus kommer inte tillbaka.

Fedra / Hippolytos  är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa. 

I denna nya version av Tora von Platen, som utgår ifrån pjäser av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, framträder en ny bild. Vilken makt över sina liv har Fedra och Hippolytos, i skuggan av en auktoritär, våldsam man med hjältestatus? Hur påverkas maktbalansen när patriarken försvinner? 

Läs mer här!
Kostnad

Pris: vuxen 370 kr, student 150 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperNej
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN