Plundring

Forum för levande historia

Senast uppdaterad 2019-05-03

Beskrivning
Det som börjar med konst, böcker och ting kan sluta med människor. 

Det har gått åttio år sedan andra världskriget utbröt – men vi lever fortfarande med konsekvenserna av nazisternas plundring. 

Mellan 1933 och 1945 genomfördes den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen var en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem deras historia, kultur och mänsklighet. 

Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevares och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – hur nazisterna stal Europas konstskatter” (2013) och ”Boktjuvarna-jakten på de försvunna biblioteken” (2015) 

Vernissage 28 mars kl 17.00

HITTA HIT

Tunnelbana:
Gamla stan
Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
Karta

VECKANS UTVALDA FAVORITER!