Mer läsning
Publicerat 13 September 2021 09:12
Färgsprakande och festlig utställning på Sven-Harrys konstmuseum. Welma

Färgsprakande och festlig utställning på Sven-Harrys konstmuseum

Sven-Harrys konstmuseum fyller 10 år och firar med utställningen Party for Öyvind – en maffig konstutställning om och med konstnären Öyvind Fahlström och många av hans prominenta vänner. Welma stegade dit och tog sig en kik.

Text: Redaktionen Foto: Klara Östbrink

Party for Öyvind stod på de inbjudningskort som Claes Oldenburg skickade till vännerna inför firandet av Öyvind Fahlströms födelsedag och första soloutställning i New York, 1967. Hundratals vänner närvarande, konstnärer, poeter, skådespelare och musiker. Utställningen på Sven-Harrys, som tagit inspiration av den stora festen, innehåller därför inte endast verk av Fahlström själv utan även verk av några av 1900-talets mest omtalade och innovativa konstnärer.


Party for Öyvind på Sven-Harrys konstmuseum pågår t.o.m. 23 janurari 2022.

Utställningen är uppdelad i olika delar som alla representerar perioder ur Öyvind Fahlströms liv, från det att han kom till Stockholm från São Paulo på 40-talet till hans tillvaro i Rom, Paris och New York. Fahlström tillhörde den generation konstnärer som i efterkrigstidens Europa kännetecknades för sin vilja att göra upp med det gamla och skapa en egen identitet, sexualitet och egna uttryckssätt. Fahlström fann en fristad i sin vänkrets där man skulle kunna uttrycka sig fritt utan varken censur från andra eller självcensur.


Öyvind Fahlström fotograferad av Lennart Olson (1925-2010) ur fotografier (1958). Producerat utifrån Lennart Olsons negativ av Hallands konstmuseum


Party for Öyvind är inte bara en spännande presentation av en konstnär och dennes fascinerande liv och umgänge, utan även en intressant berättelse om tiden och omvärlden i vilken han verkade. Utställningen passar både dig som vill nörda ner dig i Öyvind Fahlströms konstnärskap men även dig som vill få en mer övergripande härlig och färgsprakande konstupplevelse. Se verk av konstnärer som Andy Warhol, Carl Johan De Geer, Christer Strömholm, Barbro Östlihn och många fler!
 
Party for Öyvind
på Sven-Harrys Konstmuseum pågår t.o.m. 23 januari 2022.