Welmas blogg
Publicerat 29 November 2018 11:33

Nordiskas jul bjuder på jultröjor, 1950-tal och wienervals

Novembermörkret sänker sig och snart är det första advent. Den 2 december invigs julen på Nordiska museet, och det med besked. I år bjuder julen på museet förutom på stans vackraste gran, även på jul i 1950-tals anda, med musikquiz och julnostalgi. Och för dig som alltid drömt om en wienervals på nyårsafton, gå en wienervalskurs med ballroomdansarna Tobias Wallin och Helena Fransson från Let’s dance! Vi ville fånga godbitarna och pratade med intendent Cecilia Wallquist som berättade mer. 

Text: Anna Lekberg Foto: Peter Segemark

Hej Cecilia, det händer massor av kul på Nordiska museet i jul. Berätta!

– Söndag den första advent inviger vi julen, gör en körkonsert med showkören Stockholm Starlight och tänder upp vår magnifika gran som är åtta meter hög och kräver 15 starka personer för att få den på plats. Det tar en vecka och kräver flera personer, stegar och en skylift att klä den. Vi har haft julaktiviteter på Nordiska museet i många år men det är en ny tradition att vi inviger julen på det här sättet. Hela familjen, alla barn och alla åldrar får vara med. Det är barnen som tänder ljusen i granen som har 500 handgjorda dekorationer skapade av dekoratören Lena Nilsson. I år är temat Mötet över generation och vi har även tagit specifika dekorationer från tidigare granar och år, och även de möts i granen nu i år. 

Vad får man absolut inte missa? 

– Jultomten kommer hit på julafton. Det blir långdans kl. 12 genom hela museet. Vi har pianist hela dagen och julvisningar. Restaurangen bjuder på julmat. Jag tror att Luciakonserten kommer att bli fantastiskt. Liksom 1950-tals julen som är en tillbakablick för de som har minnen därifrån. Men också blir ett möte med de som inte upplevt 1950-talet. Det kommer att spelas 1950-tals musik ur Sveriges största vinylsamling och man kan skapa julgransdekorationer i retrostil. Något som också är populärt är vår julstation där man kan ta jul-, Lucia- eller nyårsselfies med julkläder och kamera och sedan skicka bilderna till nära och kära. Sedan kommer jultomten hit på julafton och landar här med långdans kl. 12 genom hela museet. Vi har julvisningar, Lekstugan är öppen och så har vi en sagostund där vi läser ut böcker med jultema. På nyårsafton kan du sväva fram över dansgolvet i en wienervals efter att ha gått på kurs med Tobias och Helena från Let´s Dance

Finns det någon nyhet i år?

– Luciakonserten är ny i den fusion vi har! Vi har utvecklat den med dans och du kan uppleva mötet mellan körsång, cello, balett och ballroomdans när Adolf Fredriks musikklasser, solistdansare från Kungliga Operan, hovdansare och ballroomdansare från Let’s dance intar Nordiska museets stora hall. Vi ställer också ut jultröjor som vi samlat in i en mode-pop up som lyfter fram tradition och trender i klädsel till jul.

Varför ska man fira jul/peppa med julig stämning på Nordiska museet?

– Min önskan anknyter till temat mötet, att alla ska komma hit och möts på ett ställe med sina stora familjer och få tid att umgås på ett stressfritt sätt och bara vara. På så sätt kan man hinna träffa alla. Eller om man är ensam, så kan man komma hit och träffa andra och umgås. Julen är en högtid som förtydligar ensamhet och utanförskap. Hit är alla välkomna och det är inte komersiellt och kostar massa pengar. 

Spana in vad som händer mer här!