Mer läsning
Publicerat 29 April 2019 11:00

New Sound Made – en av Sveriges mest nyskapande jazzfestivaler

Den 13–15 maj bjuder jazzstudenterna på Kungl. Musikhögskolan, KMH, in till en av Sveriges mest nyskapande jazzfestivaler – New Sound Made. 44 akter uppträder på tre olika scener, med allt från jazz, soul och elektroniskt till pop. Bland årets artister märks Agnes Darelid Group, som rör sig i gränslandet mellan modern melodisk jazz och abstrakt pop, och Karin Ingves Akvarium där musiken flyttas mellan arrangemang och fri improvisation, och Arild Wahls svängiga och lekfulla vibrafontrio. Medverkar gör också Marina Osk, som släpper sitt debutalbum i sommar.

Text: Kungl. Musikhögskolan & Lisa Sandegård/Welma. Foto: Kevin Arellano.
Marina Osk kommer från Island och studerar nu på KMH med sång som huvudinstrument. Hon kommer att spela egenskrivet tillsammans med Mattias Olofsson (gitarr) och Samuel Löfdahl (bas). Musiken beskriver hon som singer/songwriter-pop med en touch av jazz. Texterna framförs både på isländska och engelska och handlar om de vardagliga sakerna som gör en glad.

Hej Marina Osk! Berätta lite om dig själv!

– Jag kommer från Island och går nu mitt första år på jazzmasterutbilningen på KMH. Musiken har alltid varit ett stort intresse för mig. Jag spelade tvärflöjt i många år och när jag var 13 år började jag sjunga och kände att jag hittat rätt.

Vad inspireras du av?

– Jag blir jätteinspirerad av olika musiker som verkligen tror på sin konst och står bakom den utan att tveka, musiker som är fokuserade på sina mål och bara kör på! Jag inspireras såklart också av att lyssna på musik, gärna live, men också vinylskivor. Att sitta och lyssna på en gammal jazzvinyl tycker jag är underbart!

Vad ser du mest fram emot med New Sound Made?

– Det ska bli så spännande att få höra sina kompisar framföra sin egen musik. Jag har faktiskt aldrig varit på NSM förut så jag ser fram emot att få uppleva det!

Har du några sommarplaner?

– Jag kommer att släppa min första skiva under sommaren, vilket jag ser jättemycket fram emot. Jag har också några gigs och konserter, både på Island och i Stockholm. Förhoppningsvis kommer jag också att äta mycket, mycket, mycket glass! Den bästa glassen finns hos “Arna Is- og kaffibar” i Reykjavik! Jag tar oftast “bragdarefur”, där man får välja 3 typer av godis med. Då brukar jag välja jordgubbe, choklad och turkisk peppar.


Marina Osk, en av många jazzstudenter på KMH som medverkar på New Sound Made, 13–15 maj 2019.
 

Viktig info om festivalen!

 • NEW SOUND MADE 13–15 maj 2019 
 • Kungl. Musikhögskolan, Valhallavägen 105, Östermalm
 • T-bana: Stadion
 • Det är främst jazzstudenter på KMH som uppträder på New Sound Made, men det blir också plats för Klasse Möllberg och andra gäster utifrån. Sista kvällen utlovas dessutom en hemlig gäst som får avsluta årets festival. Programläggning pågår! Programmet fylls på löpande här!
 • Mat och dryck finns att köpa i Restaurang Oktav.
 • Fri entré till alla konserter utan förbokning, det är bara att komma och cirkulera mellan scenerna!
 • Smakprov från tidigare års New Sound Made-festivaler finns på KMH:s Youtube-kanal. Lyssna här!
Läs mer här: www.kmh.se/newsoundmade och här: New Sound Made:s Facebookevent
 

Fakta om KMH!

 • Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, KMH, är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. 
 • KMH utbildar cirka 900 studenter om året inom bland annat folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik.
 • KMH har ett särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning.
 • KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bland annat musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt.
 • Med över 300 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.
Läs mer här: www.kmh.se