https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/Skansens_tradgardsdagar_r-e1682427482838.jpg

Trädgårdsdagar på Skansen

Välkommen att botanisera i allt som hör trädgårdar till! Under tre helger i maj förvandlas Skogaholms herrgård, från 1700-talet. till en plats för inspiration, kunskap och njutning inför stundande trädgårdssäsong.

Trädgårdsdagarna på Skansen är nu tillbaka för tre grönskande helger där trädgården, kring historiska Skogaholms Herrgård, förvandlas till trädgårdsmarknad med försäljning av allt från växter och fröer till keramik och trädgårdsmöbler. Dessutom finns möjligheten att träffa utställare, odlingsexperter och organisationer som delar med sig av kunskap och tips om växter och trädgårdsskötsel.  

Runt omkring trädgårdsmarknaden blir det fullt av aktiviteter för såväl trädgårdsproffs som hobbyodlare. Kafé Petissan ställer till med pop-up trädgårdskafé och på Snus- och Tändsticksmuseum kan du lära dig om tobaksodlingens historia. Dessutom kan du ta med egna sticklingar och byt dem mot nya. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/Skansen-Hanna-Welndelbo.jpg
Blomsterkreatören Hanna Wendelbo skapar levande blomsterkonstverk under Trädgårdsdagarna på Skansen.

Slow flowers i ny utställning

Inne i den ståtliga Skogaholms Herrgård har formgivaren, designern och blomsterkreatören Hanna Wendelbo skapat blomsterutställningen Sköna majs blomstrande flor som smyckar 1700-talsrummen med vårens svenska slow flowers.

Basen i utställningen är tulpaner, odlade från ekologisk blomsterlök, ackompanjerat av säsongens blomstrande kvistar. Blommorna är odlade i samklang med naturens gång och maj är högsäsong för de frilandsodlade tulpanerna. 

– Att få möjligheten att lyfta in något så kortvarigt som blomster i rum med anor från 1700-talet gör att tanken om tidsperspektivet svindlar, säger Hanna Wendelbo.

Under Trädgårdsdagarna låter vi parken ta extra mycket plats. 

Karin Ringholm, parkchef på Skansen

Kurser

För den som vill lära sig göra naturvin, binda en blomsterkrans, gå på en guidad promenad genom 300 år av trädgårdshistoria, anlägga en äng hemma eller höra allt om stadsodling finns utöver det publika gästerbjudandet flera visningar, kurser och workshops att boka in sig på. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/Skansen-Jarnhandlare.webp
Under Trädgårdsdagarna flyttar bland andra järnhandlarna ut på gatan och saluför sitt trädgårdssortiment, som på 1930-talet.

– Varje dag, året om, kan våra gäster uppleva Skansens gröna park, där tre århundraden av trädgårdshistoria möter vår samtid och insikter om trädgårdens vikt för vår framtid. Under Trädgårdsdagarna låter vi parken ta extra mycket plats. Vi hoppas att många ska komma hit för en inspirerande stund, prata trädgårdar och odling förr och upptäcka mer av vårt fantastiska gröna kulturarv. Ta även tillfället i akt att möta Skansens kunniga trädgårdspersonal som finns på plats och berättar om hur vi arbetar med trädgårdarna på Skansen, säger Karin Ringholm, parkchef på Skansen.

Trädgårdsdagar på Skansen sker helgerna 6-21 maj kl.