Ekonomiska museet har nyöppnat med utställningen PENGAR! – här är höjdpunkterna

 Idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga och att det är lätt att köpa saker från andra sidan jorden. Hur blev det så? Och vad är egentligen pengar? Det och mycket mer får vi lära oss och reflektera kring bland historiska föremål och interaktiva spel i nya utställningen PENGAR!.

Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill Ekonomiska museet inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv dag – ett uppdrag de själva kallar för finansiell folkbildning. I arbetet med PENGAR! har stort fokus legat på att skapa en utställning för familj och vänner som vill uppleva tillsammans och skapa ett forum för diskussion och reflektion kring just pengar och den mänskliga aspekten.

Som besökare för du följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. I utställningen ges också den som vill möjligheten att djupdyka i historiska händelser och ekonomiska system.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/06/ekonomiska1-scaled.jpg
Båda utställningarna är formgivna av Ralph Appelbaum Associates (RAA) som skapat utställningsdesign till många museer runt om i världen. Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM

Vi vill lyfta fram den mänskliga aspekten av pengar och skapa en upplevelse både för den som kommer för att umgås och den som vill gå på djupet

Cecilia von Heijne, Museichef

Welma har kollat in PENGAR!. Här är listan över det ni inte får missa!

1. Världens största mynt

Bland utställningens 3000 föremål finns världens största mynt, från 1644. Och som besökare får du till och med möjligheten att känna på och lyfta en kopia. Myntet väger hela 19,7 kilo!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/06/Skarmbild-2024-06-04-111908.png
Världens största mynt är en av utställningens 3000 (!) föremål. Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet 

2. Loheskatten

Sveriges största silverskatt på över 200 kg! Bankiren Johan Lohe var en av Sveriges förmögnaste personer. Han avled år 1704 och änkan Anna köpte ett hus på Lilla Nygatan i Stockholm år 1722. Där bodde hon med två av sina många barn, Adolf och Johanna. Syskonen avled 1759, ogifta och barnlösa. Huset står ännu kvar.

Hösten år 1937 upptäcktes i bottenvåningens golv en stor koppargryta. I den låg mer än 18 200 silvermynt (mest svenska 1, 2, 4 och 8 mark)¬, tre medaljer, en guldkedja och åttiofem utsökta silverföremål – bägare, skålar, fat, stop, skedar, tekanna, ljusstakar.

Det nyaste myntet var från 1741. Skatten hade gömts i hemlighet därefter.

3. Spela The Money Matrix

Utställningen har många interaktiva inslag. Ett av dem är spelet The Money Matrix som återkommer i utställningens olika delar, där utmaningen är att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder. Extra kul är att detta deckarspel är baserat på äkta bouppteckningar genom tiderna!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/06/Ekonomiska-museet_Money-Matrix_675x580.webp
I spelet The Money Matrix är karaktärerna baserade på verkliga bouppteckningar. Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.

4. Sveriges första banksedel

Kanske på grund av att vi hade världens tyngsta mynt blev vi också först med banksedlar. Banksedeln är alltså en svensk uppfinning från 1660-talet och gavs först ut av Stockholms Banco. I utställningen kan du se några stycken!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/06/original-B51E2227-8BBD-485E-B8EE-6B6A740E001D.jpeg
Sverige fick världens första banksedel på grund av att vi hade världens tyngsta mynt!

5. Testa Arbetsplatsintervjun

Hade du arbetat i hamnen, på fabriken eller varit bokhållare? Svara på frågor för att ta reda på vilket jobb som hade passat dig om du hade levt på 1800-talet!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2024/06/Arbetsplatsintervju-scaled.jpg
Vad hade du jobbat med om du hade levt på 1800-talet? Låt denna maskin komma med svaret! på Foto: Åsa Hallemar

Psst! Du kan uppleva både Ekonomiska och Historiska museet för en entréavgift! /Welma