En gnällig man med hundhuvud och drömmar om en scenföreställning

Martin Kellerman, skaparen av den självbiografiska och idag kultförklarade seriefiguren Rocky, är just nu aktuell med en utställning på Åbergs Museum där vi får se blandade serier från den 20 år långa historien. Även om det är fem år sedan Kellerman slutade teckna figuren så lever Rocky vidare och Welma fick tag i Kellerman som berättade mer om både Rocky och framtidsplanerna.

Publicerad i maj 2023

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/martin-kellerman-bonnier-fakta-e1683633020816.jpg
Det är fem år sedan Martin Kellerman valde att avsluta sitt Rocky-projekt, men under sommaren är seriefiguren återigen aktuell i en utställning på Åbergs Museum. Foto: Lina Alriksson

Hunden och serietecknaren Rocky är Kellermans alter ego och kom till när han just fått sparken från sitt jobb som skämttecknare för en herrtidning, blivit dumpad av sin flickvän och utkastad från ännu en andrahandslägenhet. Han överförde då stoffet från sitt eget liv till seriens historier och Rockys liv har fortsatt gå hand i hand med Kellermans eget. 2018, nästan exakt 20 år efter att den första stripen publicerats, valde han dock att avsluta projektet som blivit många svenskars vardag.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/Rocky-hemsid-utstallningen-1.jpg
I utställningen får vi se ett urval av alla de serier som Kellerman producerade under Rockys 20-åriga historia.

Hej Martin, det är nu fem år sedan den sista Rockystripen publicerades. I en intervju beskrev du då ditt förhållande till karaktären, och hela projektet, som ganska ångestladdat. Hur är ditt förhållande till Rocky idag?

– Det är nog ungefär samma. Det är en offentlig dagbok, så för mig är det såklart bara pinsamt. Men det viktiga är att läsarna tyckte det var kul, så det är jag glad över att så många gjorde.

Hur kommer det sig att du valde att nappa på idén om en Rocky-utställning nu?

– Min syster bjöd med mig till Åbergs museum förra sommaren och jag tyckte att det var ett fint museum så jag blev glad när jag fick frågan. Serien är ju inte längre aktuell, men det är inte de andra antikviteterna där inne heller.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/Rocky-hemsidan-2.jpg
Rocky är Kellermans alter ego och uppkom 2008 under en ganska dålig period i livet.

Om man har lyckats missa vem Rocky är – hur skulle du då beskriva honom?

– En gnällig man med hundhuvud och förlegad humor.

Vad har du gjort de senaste fem åren?

– Jag bara fortsätter fundera. Jag gör lite illustrationsjobb här och där, har en hemsida där jag säljer lite printar och diverse hemslöjd, och så har jag vinimportfirman Hillystuff.se med en kompis. Annars håller jag på med olika hobbies, bygger modeller och försöker lära mig nya saker.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig efter denna utställning?

– Det skulle vara kul att göra en scenföreställning av något slag. Det är något jag funderar på. Och så håller jag på med lite dockfilmer. Och ska börja spela pingis.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/Rocky-kaffe-hemsidan.jpg

Rocky-utställningen på Åbergs museum pågår till den 25 september