Skulpturerna i Marabouparken

Har du vägarna förbi Sundbyberg vill vi tipsa dig om att ta en sväng genom Marabouparken. Förutom konsthallen finns här en park full med skulpturer sedan den tiden då parken också var en rekreationsanläggning för fabrikens anställda.

Publicerad i juni 2022

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/VigelandLekandeBjornar-scaled-e1709302471559.jpg
Lekande Björnar av den norske konstnären Gustav Vigeland. Det mesta av Gustav Vigelands konst är samlad i Norge. Det beror på att konstnären var mycket ovillig att sälja sina verk.

Marabou etablerades i Sundbyberg 1916 som ett dotterbolag till det norska chokladföretaget Freia. I syfte att anlägga en rekreationsanläggning för fabrikens anställda erbjöds Marabou under 30-talet att köpa den intilliggande tomten, Sundbybergs gård, av Sundbybergs stad. Villkoret för affären var att även allmänheten skulle få tillgång till den park som Marabou planerade för personalen.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/6836-155-9.jpg
Denne Poseidon/Zeus är en kopia av en berömd grekisk skulptur från den klassiska perioden 480-450 fkr. Okänd konstnär.

Marabouparkens skulptursamling består idag av 16 skulpturer av svenska och utländska konstnärer utförda mellan 480 f Kr och 1973. I parken samsas klassisk grekisk skulptur med abstrakt skulptur och skulpturer utförda i vitt skilda konstnärliga stilar såsom naturalism, konkretism och kubism.

Marabouparken vann utmärkelsen Sveriges vackraste park 2008 /Welma

Skulpturerna är inköpta av Marabou, främst genom dåvarande direktör Henning Throne-Holst, som var mycket konstintresserad.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/7256-F6.jpg
Den förlorade sonen av den amerikanska skulptören, grafikern och boktryckaren Leonard Baskin, är en emotionellt laddad skildring av förlåtelsen. Far och son omfamnar varandra i ett kärt återseende.