Welmas blogg
Publicerat 04 December 2018 10:43

Meningen med livet – en kväll på Sven-Harrys konstmuseum med musik, samtal och konst

Vad händer när man krockar kammarmusiker som Terés Löf, piano, och Klara Hellgren, violin (tillsammans utgör de Duo Nova) med poeten och musikern Emil Jensen och konstnären Gustav Kraitz? Kanske blir det meningen med livet? Eller, det blir verkligen Meningen med livet, som Sven-Harrys konstmuseums kväll med musik, konst och samtal heter. Klara Hellgren som är initiativtagare till arrangemanget svarar på vad som händer i konsthallen den 6 december. 

Text: Anna LekbergMeningen med livet, kan du berätta, vad händer?

– ”Meningen med livet” är ramverket för kvällen. Vi vet vad vi ska spela: fantastisk musik för violin och piano som Lera Auerbach, Janacek, Brahms bl.a. Programledaren och journalisten Anna Lindman som leder samtalen vet vad hon ska fråga. Möjligen har Emil Jensen och Gustav Kraitz en aning om vad de ska svara och samtala om. Att dessutom befinna sig i Sven-Harrys fantastiska konsthall ger hopp om en särskild synergi. Men vad som uppstår vet ingen. Meningen med livet?

Ni har kallar själva Meningen med livet för ”Ett modernt sammanhang för kammarmusik” – har vi för lite kammarmusik i samhället?

– Ja! Det behövs i vårt samhälle tycker vi, det nära mötet med musiker som finns just i kammarmusiken. Vi tror starkt på den intima, personliga musikaliska upplevelsen. Den fyller en särskild plats hos varje människa. Det finns inte många sådana scener i Stockholm idag. Vi ser Sven-Harrys konstmuseum som en fantastisk plattform för just det här och hoppas att detta är en av flera kvällar i det omtyckta guldhuset.

Hur har ni hittat mixen av människor?

– Vi har sållat bland favoritpersonligheter som vi själva blivit berörda och fascinerade av. Emil Jensen är ju en fenomenal ordkonstnär med fantastisk värme och eftertänksamhet. Och Gustav Kraitz med sitt mättade livsöde som fånge i koncentrationsläger och sedermera konstnär böjer man ju bara sitt huvud inför. Vi tror att de bägge kommer att komplettera varandra med sina olika perspektiv. 

Varför ska vi komma och kolla på Meningen med livet?

– Vi tänker att det här är en oas där man kan bli personligt berörd och drabbad av oväntade musikaliska upplevelser. Vi tänker att horisonterna vidgas av de samtal och berättelser som våra fantastiska gäster delar med sig av. Vi tänker att konsten tillför ytterligare en dimension. Vi tänker att man är lite grann en annan människa när man går därifrån, påfylld. Möjligen inte med svaret på meningen med livet, men med nya tankar. Kom som ett oskrivet blad, kom som du är och se vad som sker. Kvällen är lika beroende av er som av oss, vi är lika nyfikna som ni! 
 
Läs mer här!