Livesändning: Anders Zorn och kungafamiljen

Kungliga Slottet

Senast uppdaterad 2021-03-19

Beskrivning
Anders Zorns möte med Oskar II började inte bra, men porträttet blev lyckat och stämningen bättre. Under kvällen i Bernadottegalleriet får du se verk av Zorn och höra om vänskapen som växte fram.

”Nå, nu skall du måla gubben”. Så hälsas konstnären Anders Zorn av kung Oskar II när han en vinterdag 1898 kommer till Kungliga slottet för att måla kungens porträtt. Mötet börjar inte speciellt bra men slutar med att Oskar II är mycket nöjd med det färdiga resultatet.
Fram till sin död 1920 kommer Anders Zorn att avporträttera en rad medlemmar i den kungliga familjen, prinsarna Gustaf Adolf och Wilhelm, prins Eugen, drottning Sofia, Gustaf V, prins Carl, prinsessan Ingeborg och kronprinsessan Margareta.
Om dessa porträtt och de vänskapsband som i flera fall växte fram mellan Anders Zorn och de avbildade handlar detta föredrag som hålls av museilärare Per Sjödahl, i Bernadottegalleriet på Kungliga slottet. Där hänger det ovan nämnda porträttet av Oskar II idag tillsammans med det mästerliga porträttet av drottning Sofia.

Du är välkommen att ställa frågor under programmet.

Denna livesända visning kan följas via Teams. Läs mer om visningen och hur du köper biljett här!

HITTA HIT

Tunnelbana:
Gamla stan.

Buss:
till Slottsbacken eller Riddarhustorget.
Kostnad

Pris: 120 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperNej
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféNej
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU