https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/bokhelg.jpg

Litteraturfest i dagarna tre

Helgen den 19–22 maj blir hela stan en enda stor litteraturfest. Då går Stockholms bokhelg av stapeln för andra året i rad. Förbered dig på mängder av spännande författarmöten, litterära samtal, roliga releaser och en hel massa härligt mingel när över 100 förlag bjuder på långt mer än 500 intressanta och fängslande programpunkter.

Hej Thomas Olsson! Du är en av grundarna till Stockholms bokhelg. Hur kom ni på den här idén?

Det var förra året när jag och min kollega Martin Kaunitz insåg att det inte skulle bli någon vanlig bokmässa, för andra året i rad, på grund av pandemin. Då ville vi skapa något som åtminstone delvis ersatte de uteblivna författarmötena, samtalen, föreläsningarna, minglen och allt annat man brukar få på bokmässan.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/bokhelg-grundare.jpg
Thomas Olsson och Martin Kaunitz på förlaget Kaunitz-Olsson är initiativtagarna till Stockholms bokhelg. Foto: Sara Mac Key.

Berätta om festivalens upplägg!

Vi har hämtat inspiration från en seriefestival i franska Angouleme. Där går hela stan in för att omvandla sig till ett enda stort seriemagasin under festivaldagarna. På samma vis vill vi att Stockholm ska bli som en enda stor bokmässa den här helgen, med öppna hus, olika scenframträdanden, möten och mingel. Allt är utspritt över stan och det blir lite som att gå på en gallerirunda på Österlen. Man väljer ut de platser och programpunkter man vill besöka och börjar sin vandring.

Vi har hämtat inspiration från en seriefestival i franska Angouleme. Där går hela stan in för att omvandla sig till ett enda stort seriemagasin under festivaldagarna.

Vad kan man få sig till livs under den här helgen?

Vi har mellan 500 och 1000 programpunkter så det finns en hel del att välja mellan och förhoppningsvis något för alla. Några av mina personliga favoriter, som jag inte vill missa, är till exempel samtalet med Martin Kragh, som skrivit boken Det fallna imperiet om Putin, och det med DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén. De kommer att bli samtal om Ryssland och Ukraina på Stortorgets scen. Jag är också nyfiken på samtalet mellan Jan Guillou och Expressens kulturskribent Victor Malm, som går av stapeln på Scandic Malmen på lördagen kl 15:00. Almascenen är en annan plats jag inte vill missa, där det kommer att pågå intressanta samtal med filosofi- och vetenskapsvinkel. Sen är det förstås en hel massa roliga releasemingel, samtal och annat kul.

Hur ska man kunna välja bland ett så stort utbud av programpunkter?

Vi har en funktion på vår sajt, stockholmsbokhelg.se, där man kan filtrera efter genre, stadsdel och författare för att plocka ut russinen ur kakan efter sina intressen. Sen skapar man helt enkelt sitt eget personliga schema för hur man vill röra sig runt i stan under helgen, och vad man vill besöka. Det ska vara lite som en stadsvandring med spännande, litterära stopp längs vägen.  

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/lauren.jpg
DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén kommer delta i en av de mellan 500-1000 programpunkterna under helgen. Foto: Oksana Jusjko.

Är allt innanför tullarna?

Inte allt, men det mesta. Vi har även programpunkter i till exempel Jakobsberg, Sundbyberg och Tumba och dessutom är alla stadens bibliotek delaktiga. Även många kyrkor öppnar upp sina rum för samtal mellan författare.

Kostar det något att delta?

Det allra mesta är gratis och man behöver inte förboka. Hela idén är att det ska vara kostnadsfritt och tillgängligt. Det kan vara några få punkter som tar ut en entréavgift men då står det tydligt utskrivet på vår sajt. Och som alltid är det bra att vara ute i god tid förstås om det är någon punkt man verkligen inte vill missa. Så kryssa den 19–22 maj i kalendern, gå in på stockholmsbokhelg.se, bygg ditt eget festivalschema och njut av en härlig litteraturhelg!

Fakta:

Stockholms bokhelg invigs den 19 maj kl 17.00 på Bar Brillo och pågår till och med söndag 22 maj.

Läs mer på www.stockholmsbokhelg.se