Linneförrådet på Skoklosters slott

Skoklosters slott

Senast uppdaterad 2019-07-31

Beskrivning
Temavisning med Inger Olovsson, textilintendent. Följ med på en visning av linneförrådet! Ett välfyllt linneförråd signalerar välstånd och ingår självklart i en slottsmiljö.

Linnedamast är en utsökt lyx och en modevara. Mönster ser olika ut över tid: blommor, djur, mytologiska och bibliska motiv. Linneförrådet visar stor bredd. Här ingår linnedukar och servetter för det dukade bordet såväl som lakan och örngott för den bäddade sängen. Här finns linne vävt i olika tekniker, allt ifrån enklaste tuskaft, kypert och dräll till finaste damast. Välkommen till en visning av linneförrådet på Skoklosters slott!

Alla Skoklosters ägare har sett till att linneförrådet utökats, från byggherren Carl Gustaf Wrangel och hans hustru Anna Margareta von Haugwitz på 1600-talet och fram till familjen von Essen på 1900-talet. 

HITTA HIT

Tåg och buss:
Tag pendeltåget till Bålsta (sitt långt fram i tåget för att komma närmast utgången) och byt där till UL-buss 311 mot Skokloster. Resan tar ca en timme och en kvart. 

Bil:
Tag E18 mot Oslo/Enköping, sväng av vid Bro till länsväg 269/263 och följ skyltningen mot Skokloster. Resan är sju mil och tar ca en timme. Ett annat alternativ är E4 norrut, avfart vid Märsta till länsväg 263 som går förbi Sigtuna vidare mot Skokloster och Enköping. Efter avfarten från 263 ut på Skohalvön väntar tolv km landsväg genom gammal kulturbygd kantad av runstenar och bördiga åkrar.
Koordinater: 59.70568, 17.62295
Kostnad

Pris: 80 kr

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA FAVORITER!