Leve demokratin - miniutställning på Forum för levande historia

Forum för levande historia

Senast uppdaterad 2019-01-15

Beskrivning
Demokratin har fallerat många gånger. I dessa misslyckanden finns lärdomar. För att fatta kloka beslut i dag måste vi ha kunskap om vad som har hänt i historien. Bara då kan vi undvika att upprepa samma misstag.

Forum för levande historias utställning Leve demokratin berättar om demokratins nedmontering i Tyskland under mellankrigstiden. I november 1918 erkänner sig Tyskland besegrat i första världskriget. Motsättningar och turbulens råder i den då mycket bräckliga demokratin. Lögner och ”fake news” samt den ekonomiska depressionen var bidragande orsaker till att motsättningarna ökade. I ett samhälle utan hopp växer grogrunden för laglöshet och fascism.

Utställningen Leve demokratin berättar om de olika skeenden som till slut ledde till att Hitler kom till makten. Den berättar om hur den folkvalda regeringen tappar kontrollen, hur lagar ändras och hur diktaturen sakta får fäste.

Situationen i dag är helt annorlunda än den var i Tyskland under mellankrigstiden. Trots detta finns det likheter i samhällsutvecklingen. Vad finns det för lärdomar i det som hände då när vi ser på hur vi kan stärka vår demokrati i dag?

Utställningen pågår till 23 januari 2019

HITTA HIT

Tunnelbana:
Gamla stan
Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
Karta

WELMAS FAVORITER JUST NU!