https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/sodra_teatern34.jpg

Långt ifrån mainstream

Spetsigt, engagerat och ibland lite barnförbjudet. Men också härligt barhäng, god mat och en terrass med stans bästa utsikt. Anrika Södra Teatern på Mosebacke har många strängar på sin lyra och dessutom en spännande historia.

Publicerat i oktober 2016

En spökande teaterdirektör på vinden, stora världsartister på scenen och en fräck dragqueen i baren. Utbudet på Södra teatern är – och har varit ända sedan 1850 – rikt, varierat och inte alltid politiskt korrekt. Här, på söders höjder, har ett antal varietéartister, revykungar och burleskdrottningar passerat revy. I dagens artistutbud samsas ståuppkomiker och skådespelare med rockstjärnor, DJs och debattörer på de sju scenerna i huset. Det går helt enkelt inte att sätta en stämpel på det rika utbudet på Södran, som teatern kallas i folkmun.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/sodra_teatern04.jpg

Men en gemensam nämnare är att man vågar sticka ut politiskt. Södra teatern tar upp ämnen som upprör och berör. Här bjuds det knappast på mainstream-underhållning. Här ska det kittla, chockera och väckas tankar. Ämnen som feminism, rasism och sexuell läggning är en självklarhet att avhandla. Det visar sig också i Södra Teaterns ”valspråk” som vd Ingmari Pagenkemper gärna citerar:

– Vi ska vara ett hus som välkomnar alla som välkomnar alla. Så enkelt är det. Våra artister har stora hjärtan och vi vill skapa en mötesplats som är till för alla, oavsett bakgrund.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/sodra_teatern14.jpg

Hon får medhåll av programchefen Anders Ålander.

– Hit ska man komma för att få sig lite ”edge” till livs. Därför visar vi allt från surrealistisk humor med Klungan via feministisk cabaret till gränsöverskridande nycirkus.

Det var till exempel här Kim Anderzon spelade sin bejublade ”Vivagina” under flera år och här samsas feministiska humorduon Bianca och Tiffany Kronlöf sida vid sida med barnförbjudna ”Afternoon tea” där dragshowdrottningen Miss Inga underhåller och chockerar sin publik över en kopp te på lördagseftermiddagarna. Men självklart kan man även få sig mer mindre chockerande föreställningar till livs på Södran, som Carl-Einar Häckners trollerishow eller Mia Skäringers föreställning ”Avig Maria”. För den som vill upptäcka utländska artister som är stora i sina hemländer men mindre kända i Sverige, såsom harpaspelande kanadensiska folksångerskan Basia Bulat eller balkan-ska-rock-reggae-gruppen Dubioza Kolektiv, är Södra teatern ett perfekt ställe att besöka.

Hit ska man komma för att få sig lite ”edge” till livs. Därför visar vi allt från surrealistisk humor med Klungan via feministisk cabaret till gränsöverskridande nycirkus.

Från början, när teatern slog upp sina dörrar, var det främst de mindre bemedlade södermalmsborna som hittade hit och såg humoristiska pjäser som drev med dåtidens överklass. Humorn har fortsatt som en röd tråd ända fram till idag. Kägelbanan, en av teaterns sju scener, gästas ofta av namnkunniga ståuppkomiker.

– Humor är ett viktigt inslag i vår repertoar. Humor är ett bra sätt att spegla samhället och samhällsutvecklingen, skrattet frigör, förlöser och ger kraft, säger Anders Ålander. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/sodra_teatern19.jpg

Men trots sitt namn och det rika utbudet av underhållning är Södra teatern mycket mer än enbart en teater. Till detta nöjespalats kan stockholmare ta sig både för att äta och dricka gott. Här bjuds allt från jazzbrunch till bubblande cava i Champagnebaren på sjunde våningen. I restaurangen Mosebacke etablissement kan man få sig vegetariska rätter till livs, spetsat med kött eller fisk för den som inte vill gå helt veggo. Och på Mosebacketerassen utomhus bjuds det både på konserter, underhållning samt mat och dryck under årets varmare månader. För den danssugne finns det dessutom ett stort utbud klubbar på Södra teatern – allt från hiphop till indie och techno.

Humor är ett viktigt inslag i vår repertoar. Humor är ett bra sätt att spegla samhället och samhällsutvecklingen, skrattet frigör, förlöser och ger kraft

Och hur var det då med Södrans teaterspöke? Jo, det var teaterdirektör Ludvig Zetterholm som år 1873, efter en rad framgångsrika år med succéer och välbesökta föreställningar sorgligt nog misstog sig på teaterns ekonomi och insåg att han till slut inte hade likvida medel för att betala skådespelarnas löner. I ren desperation gick han då upp på vinden och sköt sig. Dessvärre visade det sig att han hade haft fel och att det inte var så illa ställt med ekonomin som han hade trott. Men då var det för sent. Det sägs att han än i dag spökar i huset…

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/sodra_teatern17.jpg

– Jag tror absolut inte på sånt där. Jag tror bara på det jag kan se och ta på, säger Ingmari Pagenkemper. Men häromdagen när jag satt här på mitt rum hörde jag plötsligt riktigt djupa suckar från rummet bredvid och det lät som om någon vände på en massa papper. Jag ropade till min kollega och frågade varför hon satt och suckade så, men det visade sig att hon inte ens befann sig i rummet bredvid mig. Det var helt tomt…

Fler sorgliga levnadsöden på Södran

Det är inte bara direktör Zetterholms dagar som slutade i förskräckelse. Ett annat exempel är den hyllade varietéartisten från Ryssland, Victor Rolla, som brukade roa publiken med att hoppa fallskärm från toppen av en gasfylld ballong på 3 000 meters höjd. Ända tills han en dag år 1890 missade att få med sig fallskärmen upp i ballongen, som steg till väders med Rolla ombord. Victor Rolla, som var älskad och hyllad som en riktig rockstjärna, hittades död utanför Ljusterö några dagar senare och hela Stockholm sörjde förlusten. Resterna av hans ballong finns i dag bevarade på Stadsmuseet. Ytterligare ett människoöde är den stackars Johanna Dahlberg som kom till Stockholm som 18-åring för att tjäna piga. Hon slutade strax med det och började istället som sömmerska på Södra Teatern. Men det visade sig att det bara var en täckmantel för prostitution, något som hon livnärde sig på från sin bostad på fjärde våningen i teaterhuset. Johanna levde livets glada dagar och festade, köpte drinkar och vackra kläder för sina pengar, ända till en dag år 1875 då hon hittades mördad, strypt, i sin lägenhet. Däremot är det ingen som har hört henne spöka i huset ännu …