https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/Damaskus.jpg

Moment:22 – ett försenat födelsedagskalas

Efter två års pandemipaus är det äntligen dags att fira Moment:teaterns 20-åriga födelsedag med en hejdundrande festival som bär det passande namnet Moment:22. Festivalen inramas av Strindbergs Till Damaskus, tolkad på teaterns alldeles eget vis.

Hallå där Andreas Boonstra, konstnärlig ledare och en av grundarna på Moment:teater! Grattis på den försenade födelsedagen! Vad händer nu när ni äntligen får fira?

– Då blir det festival med en jubileumsföreställning! Mellan den 14 maj och 11 juni kommer vi att spela Strindbergs Till Damaskus på vårt alldeles eget vis.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/moment22-bild-scen.jpg
Festivalen inramas av Strindbergs Till Damaskus, tolkad på teaterns alldeles eget vis.

Varför valde ni just Strindberg och Till Damaskus?

Det var en av våra första stora publika succéer när vi spelade den 2004 så vi tyckte att det passade bra in för att fira vårt 20-årsjubileum. Till Damaskus är ju ett vandringsdrama, som skildrar en resa. Det tyckte vi var perfekt att hänga upp parallellhistorian om Moments 20-åriga resa på.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/Fasad-scaled.jpg
Har ni aldrig besökt moment? Då är det dags att ta en tur till Gubbängen och kliva in i den charmiga 50-tals biografen.

Men det är ingen vanlig tolkning av pjäsen – berätta!

Ursprungligen hade vi en idé om att ha en jättestor ensemble med alla som spelat hos oss genom åren, men det satte pandemin stopp för. Vi fick i stället fundera ut ett upplägg som gick lätt att skala ner och upp. Då kom vi på ett koncept där hela Moments styrelse är på scenen i olika roller, men där vi har en ny, hemlig gästartist vid varje ny föreställning. De här gästartisterna är olika skådespelare som alla har spelat hos oss någon gång under åren. De har aldrig repeterat, de vet inte vad de ska vara med om, utan kommer som ett oskrivet blad till föreställningen och så tar vi det därifrån. Jag och gästen spelar alla roller.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/birgittas_bild.jpg
Andreas Boonstra, konstnärlig ledare och en av grundarna på Moment:teater kommer att spela med olika hemliga gästartister varje kväll under festivalen.

Spännande! Men då blir det alltså olika upplägg varje kväll?

Exakt! Det vill säga pjäsen och dess handling är densamma, vi i Moments ensemble vet vad som ska hända, men vår gästartist har ingen aning. Det enda de vet är att de ska infinna sig på teatern klockan 18.30 i mörka byxor och en skjorta. När föreställningen börjar får de en tejpmarkering och en lapp med en replik på. Det är lite som improvisationsteater men med den skillnaden att alla vi andra är väldigt förberedda på vad som ska ske.

Det enda de vet är att de ska infinna sig på teatern kl 18:30 i mörka byxor och en skjorta

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare

Det låter väldigt mycket som Moment!

Ja, det är precis det vi vill. Det är en slags vidareutveckling på ett tema som vi har haft ända sedan Moments början: att man klär av skådespeleriet och visar trådarna i marionetten. Vi bjuder in publiken att kika bakom kulissen och vi låtsas inte att vi inte spelar teater. Här får man vara beredd på det mesta, till exempel att bli tilltalad av skådespelarna eller tagen på.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/moment22-hemlig-gast-moment.jpg
När föreställningen börjar får de olika gästartisterna endast en tejpmarkering och en lapp med en replik på.

Du har ju varit med ända sen teaterns start 1 december 2000, hur ser du tillbaka på åren med Moment?

Det har varit fantastiska år där vi har gett över 60 uppsättningar. Vi var bland de första att spela postmodern teater, det vill säga en teater som leker med själva handlingen att spela teater. När vi startade var detta något helt nytt. Vi har fortfarande en grundtanke att spela teater som vill något mer än att bara spela teater och vi hämtar mycket av vår inspiration utanför teatern.

Biljetter till Moment: 22 -Till Damaskus finns att köpa antingen på www.moment.org.se eller på www.kulturbiljetter.se. En biljett kostar 250 kronor ordinarie pris.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/Mysigt-kafe.jpg
Missa inte att ta ett glas i mysiga kaféet innan föreställningen börjar. Det går även fint att beställa en teatersoppa – måste dock förbeställas.