Improviserad opera när Vasamuseet firar Maria Eleonora-dagen

Räkna med många glada skratt och nya upplevelser när Vasamuseet bjuder på improviserad opera för att fira Maria Eleonora, Gustav II Adolfs fru. Med skeppet som fond och smörrebröd som tilltugg utlovas en rolig och annorlunda kväll på museet!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/02/maria-eleonora-dagen.jpg
Maria Eleonora var Sveriges drottning mellan 1620-1632. Hennes anknytning till Vasa är att det var hennes man, kung Gustav II Adolf, som beställde skeppet för att använda i kriget mot Polen.

Hej Siri Beer Boman, programansvarig på Vasamuseet! Vem var Maria Eleonora?

Hon var drottning av Sverige mellan 1620–1632 och var gift med Gustav II Adolf fram till hans död i Lützen den 6 november 1632. Hon var även mamma till drottning Kristina. Maria Eleonora kom från Brandenburg och tog med sig sina kontinentala vanor till sitt nya hemland Sverige. Här skapade hon ett kulturellt hovliv med många kända konstnärer och musiker från Europa, långt innan vår mer kände teaterkung Gustav III ens var född.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/02/8-mars-me-dagen-foto-carl-thornborg-800-450.jpg
Vasamuseet har bjudit in Operaimprovisatörerna, som under kvällen, med hjälp av publiken, kommer att improvisera fram en opera om Drottning Maria Eleonora. Foto: Carl Thornborg.

Varför firar Vasamuseet Maria Eleonora-dagen?

Vi firar Maria Eleonora för att hon kan hjälpa oss att berätta om och se på 1600-talet ur nya och oväntade perspektiv. Hennes anknytning till Vasa är att det var hennes man kung Gustav II Adolf som beställde skeppet för att använda i kriget mot Polen. Maria Eleonora skapade ett kulturellt hovliv och hade en kulturbärande roll i Sverige. Dessutom vill vi uppmärksamma kvinnans roll under Vasas tidevarv och därför har vi förlagt dagen samma vecka som vi firar den internationella kvinnodagen. I år sammanfaller det till och med rätt dag, 8 mars!

Vi firar Maria Eleonora för att hon kan hjälpa oss att berätta om och se på 1600-talet ur nya och oväntade perspektiv.

Siri Beer Boman, programansvarig på Vasamuseet

Vad händer på Maria Eleonora-dagen?

Vi har bjudit in Operaimprovisatörerna, en fristående grupp med utbildade operasångare som ägnar sig åt just improvisation. De är en av få grupper i världen som gör detta. Till vår föreställning kommer det tre operasångare och en musiker. Som publik får man komma med uppslag och idéer till vad de ska sjunga och spela och så bjuds det på storslagen och mycket underhållande, improviserad opera. Det kan handla om allt möjligt – bara fantasin sätter gränser. Föreställningen leds av en person från Operaimprovisatörerna som håller i taktpinnen och ställer frågor till publiken som operasångarna sen ska anamma och improvisera ihop opera till. Det brukar vara väldigt roligt!  

Var i museet sker denna spännande föreställning?

Själva föreställningen sker mitt i museet, på det vi kallar kölplan, med skeppet Vasa som fond, vilket ju är en upplevelse i sig. Efter första halvtimmen går man till museets restaurang där det serveras smörrebröd och valfri dryck.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/02/mariaeleonora-kista-foto_livrustkammaren.jpg
Maria Eleonora ligger begraven vid makens sida i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Foto: Livrustkammaren.

Måste man vara en van operafantast för att uppskatta detta?

Inte alls! Det passar lika bra för nybörjaren inom opera som för den vane besökaren. Det är roligt, galet och vackert på samma gång. Det brukar vara väldigt hög stämning och många glada skratt. Dessutom är det unikt eftersom det inte finns något förskrivet manus, allting sker i stunden.

Maria Eleonora-dagen går av stapeln den 8 mars klockan 18.00 till 20.00 på plan 2 i museet med skeppet som fond. Förköp biljetter på Vasamuseets hemsida