https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/PI1.jpg

Improviserat med skrattgaranti i Kransen

Längtar du efter ett rejält gapskratt, så där så det nästan gör ont i magen och tårarna sprutar? Åk till Midsommarkransen! Där har tre eldsjälar nyligen öppnat Stockholms roligaste tillskott i teatervärlden – Presens Improkällare.

Publicerat i juni 2018

En halvtrappa ner i hyreshuset på Tegelbruksvägen 28 i Midsommarkransen hälsar den gulsvarta skylten med texten PIK – Presens Improkällare välkommen. Det kanske inte ser så mycket ut för världen på utsidan, men innanför de vita källardörrarna skapas det faktiskt humormagi. Här har de tre entusiasterna och tillika improvisationsskådisarna Erik Broström, My Gudmundsdotter och Anders Fors nyligen slagit upp dörrarna till stans nyaste scen för impro comedy – en form av humorfylld improvisationsteater med mycket influenser från USA och där syftet är att skapa improviserade sketcher.

– Impro comedy handlar väldigt mycket om humor – det är tvära kast, snabbt och ibland lite absurt, säger Anders Fors.

Presens Improkällare, eller PIK som den kallas kort och gott, är en liten, intim teater med en treradig gradäng och ett antal stolar framför scenen. Faktum är att vi bokstavligt talat kliver rakt ut på scenen när vi öppnar dörren och går in på teatern.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/PI2.jpg

– Så den som kommer försent till våra föreställningar kanske blir en del av dem, säger My Gudmundsdotter med ett skratt.

Men i samma andetag försäkrar My att hon bara skojar och att ingen behöver vara orolig att, mot sin vilja, bli indragen i det som sker på scenen:

– Det är faktiskt ett vanligt missförstånd just med improvisationsteater, att folk tror att vi ska dra upp dem på scenen och att de ska stå där och känna sig obekväma. Det händer aldrig.

Tvärtom handlar improvisationsteater om att involvera publiken på helt andra sätt, till exempel genom att be dem kasta ur sig ett ord, ett yrke eller en plats där scenen ska utspelas, så att skådespelarna kan spinna vidare på det.

– Då är det ju bara de som verkligen vill som ropar ut något och det brukar bli jäkligt kul, säger Erik Broström.

Erik grundade Presens för tio år sedan. Fem år senare träffade han My när de båda arbetade på en annan teater. De fann varandra i sin gemensamma kärlek till humorn och improvisationen och bestämde sig för att slå sig ihop för att göra improvisationsteater folkligt.

Det är lite som en drog. När man väl har börjat med improvisation går det inte att sluta, man utvecklas enormt som människa och lär sig samspel med andra på ett unikt sätt.

Fram till förra året har Presens kört sina föreställningar på olika scener runtom i stan, bland annat på Södra Teatern, Capitol, Kolingsborg och på Café String, där de fortfarande kör impro varannan onsdag i sin humorklubb Improcomedy Live!. Kursverksamheten som Presens också ägnar sig åt, där de utbildar allt från glada amatörer till fullfjädrade humorproffs i improvisationsteater, har de tidigare kört inhyrda i en gymnasieskola i Liljeholmen. Men efter allt kringflackande började My och Erik känna ett allt större behov av att ha en egen scen att uppträda på och hålla sina kurser i. Sagt och gjort. Vid årsskiftet hade de skrivit på kontrakt på källarlokalen i Midsommarkransen. I samma veva anslöt gruppens tredje medlem, Anders Fors, som också älskar improvisation och som nyligen hade kommit hem från två år i New York där han studerat och arbetat med just impro comedy.

– När vi kom hit första gången blev vi alldeles lyriska och såg direkt framför oss hur vi skulle kunna bygga om lokalen till en perfekt improteater, säger Erik. Mäklaren trodde nog att vi var galna för det såg verkligen inte mycket ut för världen.

Det hade varit en möbelverkstad innan och var rätt slitet. Men fyra månader och en massa hårt slit senare har humorgänget nu sin alldeles egen teaterscen precis utanför tullarna. Läget kunde inte vara bättre – tunnelbanan ligger bara 50 meter bort, så hit tar man sig på nolltid från stan. För att finansiera hela teaterprojektet sökte Erik, My och Anders hjälp via crowdfunding. Och hjälp fick de!

– Vi trodde aldrig att så många skulle vilja bidra med så mycket pengar. Det slutade med att vi fick in hela 135 000 kronor av alla som ville stötta oss. Så himla roligt! säger My.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/PI3.jpg

För att visa sin tacksamhet har Presens låtit alla som skänkt pengar få en namnskylt på olika delar av inredningen i teatern, samt på en tavla i entrén. Så här kan du till exempel sitta på Petter Bristavs stol eller öppna Johan Glans dörr.

Att sitta ner och prata med Erik, My och Anders är som att träffa en väl sammansvetsad familj. De är samspelta, fyller i varandras meningar och hyser alla tre en lika brinnande kärlek till improvisationskonsten.

– Det är lite som en drog, säger My, som hållit på med improvisation sedan gymnasiet, och berättar att flera av deras kursdeltagare säger samma sak. När man väl har börjat med improvisation går det inte att sluta, man utvecklas enormt som människa och lär sig samspel med andra på ett unikt sätt.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/PI4.jpg

Precis som namnet Presens antyder handlar improvisation om här och nu. Det är både fasan och charmen med det. Du kan aldrig förbereda dig med manus utan måste vara i stunden. Men den som tror att improvisationsteater bara handlar om spontanitet och avsaknad av regler har däremot fel. Det är en konstform med ett gediget regelverk, något som deltagarna på Presens kurser får lära sig.
 
– Vi lär ut verktygen bakom improvisation. Det handlar om saker som att påstå istället för att ställa frågor, att säga ”ja, och …” istället för ”ja, men …”, att lyssna på sin medspelare och vara villig att ändra riktning under resans gång, säger My och får medhåll av Anders:
 
– Vi brukar även prata om finding the game of the scene – att hitta essensen och våga bejaka det roliga i den. Att hänga med och haka på oavsett var ni hamnar. Att inte censurera sig själv.
 
Som publik på PIK kan man förbereda sig på en salig röra av galna, hysteriskt roliga och improviserade sketcher, som på något vis oftast lyckas knyta ihop tråden i slutet. Vad sägs till exempel om en improviserad hiphopmusikal? Det är vad som väntar härnäst på PIK, parallellt med Fredagar på PIK, en skön tvåtimmarsföreställning som skapas helt i stunden.
 
Så vad är det då som är så fantastiskt med improvisation?
 
– Jag älskar allt som handlar om kreativa processer tillsammans med en ensemble. Vi skapar ju verkligen allt här och nu, säger Erik och får medhåll av Anders och My:
 
– Impro vinner över allt annat. Det är ett jäkla gött jobb helt enkelt!