https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/LK1.jpg

Den digitala Livrustkammaren

Livrustkammaren är inte bara experter på Sveriges kungliga historia, de är även riktiga hajar på digitalt content, något de till och med fått pris för! – vi kommer att fortsätta att utveckla vårt digitala utbud, både när det gäller visningar och föredrag och dessutom fortsätter vi med allt vi gör i sociala medier, säger museichef Malin Grundberg.

Publicerat i januari 2021

När pandemin kom och Livrustkammaren var tvugna att stänga för allmänheten snabbutbildades samtliga i personalen i att utveckla och producera filmade museiupplevelser. – Vår devis var redan tidigare att vi vill vara där besökarna är, inte bara fysiskt utan också digitalt. Vi fokuserar på att sätta in den kungliga historien i ett dagsaktuellt sammanhang. På så sätt kan vi avdramatisera den ibland kanske lite högtidliga kungliga historien, och göra den relevant och intressant för fler. Gärna med humor som vapen, säger Malin Grundberg.

Livrustkammarens samlingar har klarat sig igenom många krig och kriser och är tack vare det världsunika. Att inte ha kunnat hålla öppet för allmänheten i så stor utsträckning under 2020 och 2021 är naturligtvis jättetråkigt, men samtidigt så kommer museet att finnas kvar, troligen i flera hundra år till. Genom det digitala arbetet når vi ändå ut till alla dem som faktiskt är intresserade av kultur och historia, säger Malin Grundberg.

Se 4 särskilt intressanta och underhållande digitala tips från Slottets underjordiska kammare, enligt Welma!

1. Dagens ord

Intendent Sofi Hjort från Lilla Rustkammaren, Livrustkammarens nya upplevelsemiljö för barn, presenterar Dagens ord. Lär dig något nytt på under en minut! Vem vet, kanske gör detta att du får chansen att glänsa lite extra nästa gång det spelas Trivial Pursuit eller På Spåret? Klicka här för att se filmen! 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/LK2.jpg

2. Livrustkammaren på Instagram

Det kan väl knappast någon som missat Livrustkammarens närvaro på Instagram? Under pandemin har nämligen följarantalet på museets Instagramkonto ökat med nästan 40 000. Om du inte redan är en av dem befaller Welma: följ! Här får du följa med bakom kulisserna vid restaureringsarbeten, se och läsa intressant fakta om kungligheter som du kanske aldrig hade fått reda på annars och se hur det går till när man skuttar i en rustning… Klicka här för att komma till Livrustkammarens Instagram!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/LK3.jpg

3. Kungligt Quiz för historienördar

Testa dina kungliga kunskaper i detta quiz! Varför inte passa på att utmana dina vänner och se hur många rätt ni kan skrapa ihop? Klicka här för att ta del av quizzet! 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/LK4.jpg

4. Så nära får ingen gå – förutom du!

I flera av Livrustkammarens inlägg på sociala medier får du en rejält nära blick på några av kammarens föremål. Så nära som du förmodligen aldrig skulle komma annars. En favorit är Gustav III:s bröllopsdräkt. Klicka här bilden för att se filmen!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/LK5.jpg